Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

Slovák Gavel chce hrať za Nemecko na európskom šampionáte

Anton Gavel zo Slovenska (vpravo) strieľa na kôš v zápase kvalifikácie ME mužov v basketbale v skupine A medzi Slovenskom a Čiernou Horou, archívne foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Gavel je odchovancom svitského basketbalu.

Berlín 17. júla (TASR) - Štvornásobný najlepší basketbalista Slovenska Anton Gavel chce na blížiacom sa európskom šampionáte (Eurobasket 2015) reprezentovať Nemecko. Ako informoval oficiálny web Nemeckého basketbalového zväzu (DBB), jeho funkcionári už požiadali o výnimku na ústredí Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA).

"V minulosti som hrával za Slovensko, teraz by som si na majstrovstvách Európy rád obliekol dres Nemecka, ktoré sa stalo mojím druhým domovom. Žijem tu už dlhé roky, začlenil som sa do nemeckej spoločnosti," cituje Gavela oficiálny web DBB.

Univerzálny rozohrávač odišiel do Nemecka ako 15-ročný, v krajine doteraz strávil polovicu života. Aby v bundeslige nebol považovaný za cudzinca, v roku 2012 prijal nemecké občianstvo. Tým pádom nemohol reprezentovať Slovensko a národný tím trénera Milana Černického sa vo vlaňajšej kvalifikácii o postup na ME 2015 musel zaobísť bez neho.

Koncom roka však opäť prejavil záujem hrať za rodnú krajinu. Funkcionári Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) mu vyšli v ústrety, vybavili mu výnimku a Gavel 31. marca 2015 na Generálnom konzuláte SR v Mníchove zložil slávnostný sľub štátneho občana Slovenskej republiky a prevzal z rúk generálnej konzulky Veroniky Lombardini listinu o udelení štátneho občianstva SR. Nový ústredný tréner mužskej reprezentácie František Rón ho začiatkom júla nominoval na turnaj do Číny, kde sa Slovensko predstaví v konkurencii šiestich tímov. Gavelov štart na podujatí je však teraz viac ako otázny.

"Anton Gavel by bol pre naše mužstvo určite posilou. Má množstvo skúseností, jeho herná inteligencia je na vysokej úrovni. Poznám ho ako tvrdo pracujúceho profesionála. Verím, že sa to podarí a bude hrať za nás," uviedol kouč Nemecka Chris Fleming.

Gavel je odchovancom svitského basketbalu. Ako 15-ročný odišiel do Nemecka, kde pôsobil v kluboch BG Karlsruhe a Giessen 46ers. Nasledovali angažmán v španielskej Murcii a gréckom Arise Solún. V novembri 2009 sa stal hráčom Brose Baskets Bamberg. V jeho drese získal okrem štyroch majstrovských titulov aj dvakrát ocenenie pre najlepšieho defenzívneho hráča súťaže (2012, 2013). Predvlani ho vyhlásili za najužitočnejšieho hráča finálovej série. V júli 2014 sa 30-ročný Košičan stal novou posilou bavorského veľkoklubu Bayern Mníchov.

Eurobasket 2015 sa uskutoční v termíne 5.-20. septembra v štyroch európskych krajinách. Nemecko sa v berlínskej skupine postupne stretne s Islandom, Srbskom, Tureckom, Talianskom a Španielskom.