Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

Slovenky chcú na turnaji pôsobiť tímovo, Suja: Urobili sme maximum

Na snímke tréner Slovenska Juraj Suja počas kvalifikačného zápasu H- skupiny na majstrovstvá Európy 2021 v basketbale žien Slovensko - Holandsko v Piešťanoch v sobotu 6. februára 2021. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Kapitánskych povinností sa zhostí Bálintovej asistentka Sabína Oroszová.

Valencia 16. júna (TASR) – Slovenskú ženskú basketbalovú reprezentáciu delí už len niekoľko hodín od úvodného zápasu na 38. majstrovstvách Európy vo Francúzsku a Španielsku (17. – 27. júna). Svoju dvanástu účasť na záverečnom turnaji odštartuje v A-skupine vo štvrtok 17. júna o 12.00 h súbojom proti Švédsku. Zverenky trénera Juraja Suju nemajú stanovené exaktné výsledkové ciele, v prvom rade sa chcú prezentovať výkonmi, ktoré ich zdobili počas kvalifikácie.

Päťtýždňová príprava reprezentačného tímu na európsky šampionát sa uskutočnila na tradičnom mieste – v Piešťanoch. Z Diplomat arény si Slovenky "odskakovali" na prípravné zápasy, celkovo ich odohrali šesť. V dvoch prípadoch si na svoje konto pripísali výhru (66:55 s Poľskom a 64:59 s Gréckom) a štyrikrát prehru (66:81 so Slovinskom, 62:73 s Chorvátskom, 49:77 a 58:74 s Českom).

"Urobili sme všetko, čo bolo v našich silách, odvíjajúc sa od zdravotného stavu a podmienok, ktoré sme si pripravili. Ja som s prípravou spokojný, lepšie sme to naplánovať nemohli. Snažili sme sa urobiť maximum. Uvidíme, aký bude výstup. Bilanciu v príprave ani netreba spomínať, je to príprava. Keby bolo 6-0 alebo 0-6, tak to nič neznamená. Jasné, chceli sme vyhrať niektoré zápasy v príprave, čo sa nám podarilo. Mali sme dobrých súperov, štyroch účastníkov majstrovstiev Európy. S prípravnými stretnutiami som spokojný," uviedol pre TASR tréner Slovenska Juraj Suja.

Výraznejším negatívom prípravy na ME boli absencie, ktoré sa jeho realizačnému tímu postupne kopili. Ešte pred samotným začiatkom prípravných blokov vypadlo z nominácie duo Michaela Balážová a Angelika Slamová. Neskôr sa k nim pridala kapitánka a jedna z líderiek Barbora Bálintová. V záverečnej dvanástke chýba napokon pre zranenie nohy skúsená Anna Jurčenková, do výberu sa nedostala ani Alexandra Hašková.

"Stratili sme Barboru Bálintovú, to všetci vieme. Predtým sme prišli o Angeliku Slamovú. Toto sú veci, ktoré ja, ako tréner, neovplyvním. Stále je tu dosť dievčat, ktoré vedia hrať basketbal. Keď budú bojovať, brániť a lietať na ihrisku, tak sa niečo dá uhrať," povedal reprezentačný kouč.

Kapitánskych povinností sa zhostí Bálintovej asistentka Sabína Oroszová. "Bolo treba prispôsobiť našu hru, chýbala nám prvá stredná rozohrávačka. V niektorých veciach sme ju zaskočili," vyjadrila sa k absenciám 28-ročná krídelníčka. Kolektívne poňatie hry by malo byť jednou zo silných stránok Slovenska, aj napriek citeľným stratám: "Ja si myslím, že to bolo aj doteraz. Nebolo to nikdy o jednej hráčke, bolo to rozložené medzi viaceré."

Predšampionátové analýzy radia Slovensko aj podľa rebríčka Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) na nepostupové miesto v A-skupine. Slovenské basketbalistky však neskladajú zbrane, pri návrate na záverečný turnaj sa chcú opierať o hru, ktorá ich posunula z H-skupiny do diania vo Valencii. Medzi európsku elitu sa vracajú po absencii na ME 2019. "Želám si, aby sme pôsobili tímovo, bojovne, dobre sme bránili, mali kontrolu doskoku a energiu. Proste, aby sa na to dalo pozerať. Chcem, aby z nás išla dobrá energia, keď sme po štyroch rokoch opäť na šampionáte a medzi európskou špičkou," vyjadril sa Suja.

Veľa o postupových šanciach môže napovedať už otvárací súboj A-skupiny so Švédskom. "Je to kvalitný súper. Tiež má nejaké absencie, ale má dostatok kvalitných hráčok a hlavne majú veľkú skúsenosť na perimetri v sestrách Eldebrinkových, Loydovej a Drammehovej. Uvidíme, v akej fazóne prídu," načrtol tréner Slovenska silu súpera. Podobne to vidí aj Oroszová: "Na európskom šampionáte sú už len kvalitní súperi. Myslím si, že je to hrateľná skupina. Teraz je pre nás najdôležitejší prvý zápas, čiže už prvý bude kľúčový. Každý vnímame rovnako, ale tento je najdôležitejší."

Dobrou správou pre všetkých účastníkov záverečného turnaja ME je, že v hľadisku môžu počítať aj s diváckou podporou. Vo Valencii sa dostane do hľadiska 3000 divákov, v Štrasburgu ešte o 600 viac. "Osobne sa veľmi teším, že konečne budú diváci. Konečne budú v hale nejaké zvuky a hlasy. Bude to super," zakončila Oroszová.

Po Švédsku čaká zverenkyne trénera Suju Bielorusko (piatok 18. júna o 18.00 h) a spoluorganizátor záverečného turnaja Španielsko (nedeľa 20. júna o 21.00 h). Zo skupín postupuje priamo do štvrťfinále iba víťaz, tímy na druhom a treťom mieste čaká súboj o účasť v tejto fáze turnaja. Družstvá na konečnom prvom až šiestom mieste si zároveň vybojujú miestenku na kvalifikačné turnaje o účasť na majstrovstvá sveta 2022 v Austrálii. Všetky zápasy Slovenska odvysiela v priamom prenose RTVS.

Záverečná nominácia Slovenska na ME v basketbale žien (17. – 27. júna):



hráčky: Nikola Dudášová (PEAC Pécs/Maď.), Michaela Feketeová (Dinamo Sassari/Tal.), Natália Martišková, Terézia Páleníková (obe Piešťanské Čajky), Ivana Jakubcová (Le Mura Basket Lucca/Tal.), Nikola Kováčiková (University of Pennsylvania/USA), Alica Moravčíková (Bascats Heidelberg/Nem.), Sabína Oroszová (GEAS Sesto San Giovanni/Tal.), Miroslava Praženicová, Radka Stašová (obe MBK Ružomberok), Veronika Remenárová (KP Brno/ČR), Timea Sujová (ŠBK Šamorín)

realizačný tím: Juraj Suja – hlavný tréner, Peter Jankovič – asistent trénera, Tomáš Horký – manažér družstva, Ján Meszároš – lekár, Alžbeta Dutková – fyzioterapeutka, Marián Vlkovič – masér

Program Slovenska v A-skupine ME v basketbale žien:

štvrtok 17. júna o 12.00 h: Švédsko - SLOVENSKO
piatok 18. júna o 18.00 h: SLOVENSKO - Bielorusko
sobota 20. júna o 21.00 h: Španielsko - SLOVENSKO
program ME v basketbale žien vo Francúzsku a Španielsku:
17. – 20. júna: zápasy skupinovej fázy (Valencia/Šp., Štrasburg/Fr.)
21. júna: zápasy o účasť vo štvrťfinále (Valencia/Šp., Štrasburg/Fr.)
23. júna: štvrťfinále (Valencia/Šp., Štrasburg/Fr.)
26. júna: semifinále, o 5. – 8. miesto (Valencia/Šp.)
27. júna: finále, o 3. miesto (Valencia/Šp.)