Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

VIDEO: Slovenky začali prípravu, chceli by miestenku na olympijské hry

Z tlačovej konferencie pred začiatkom prípravy ženskej basketbalovej reprezentácie na ME 2015. Na snímke basketbalistka Zuzana Žirková. Piešťany, 27. apríla 2015. Foto: TASR - Michal Svítok

Príprava potrvá šesť týždňov a Slovenky počas nej odohrajú deväť až desať prípravných zápasov.

Piešťany 27. apríla (TASR) - Slovenské basketbalové reprezentantky odštartovali v pondelok v Piešťanoch záverečnú prípravu na majstrovstvá Európy v Maďarsku a Rumunsku (11.-28. júna). Tá potrvá šesť týždňov a Slovenky počas nej odohrajú deväť až desať prípravných zápasov. Tréner Maroš Kováčik povolal na úvodný zraz 16 hráčok, do Piešťan sa ich dostavilo 14, na šampionát pôjde 12-členný káder.

V pondelok chýbali ešte Anna Jurčenková, ktorá momentálne hrá finále nemeckej ligy, a Kristi Toliverová. Američanka so slovenským pasom bojuje s UMMC Jekaterinburg o ruský titul. "Jurčenkovú očakávame niekedy na budúci týždeň. Toliverová by sa mala pridať k tímu na zraze v Bratislave," uviedol Kováčik, ktorý chce na začiatku prípravy najmä zistiť, ako sú na tom hráčky po kondičnej a fyzickej stránke. "Sú tam veľké rozdiely. Niektoré dievčatá majú za sebou už vyše mesačnú pauzu, niektoré len týždňovú. Toto musíme nejakým spôsobom dorovnať. Potom to bude už čisto o hre. Chceme sa dať čo najskôr dokopy, aby sme dali tímu útočnú a obrannú pečať," pokračoval hlavný tréner, ktorému robia asistentov Peter Jankovič a Martin Pospíšil.



Slovenky počas šiestich tímov odohrajú deväť zápasov napríklad s Tureckom, Českom, Francúzskom, či Veľkou Britániou. V riešení je ešte desiaty duel, ktorý by sa mal hrať 4. alebo 5. júna, vedenie tímu momentálne zháňa vhodného súpera. Výkonný výbor Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) vytvoril pre tím dobré podmienky a tak by sa nemala opakovať situácia spred dvoch rokov, keď prípravu na ME poznačilo množstvo problémov so zabezpečením reprezentácie. "Som veľmi rád a musím sa poďakovať vedeniu SBA, že nám zabezpečilo veľmi kvalitnú prípravu, čo sa týka kvantity aj kvality. Preveria nás naozaj dobrí súperi, ktorí patria do užšej špičky Európy ako Češky, či Turkyne. Čakajú nás turnaje vo Francúzsku a v Čechách," pochvaľoval si Kováčik.

"Pred chvíľou sme otvorili prípravu na ME. Je zabezpečená na sto percent. Vybrali sme najlepší realizačný tím, aký sme mohli zohnať. Sú tu najlepší tréneri, manažéri, lekári, fyzioterapeut, či masér. Veríme, že to výberu pomôže k úspechu na šampionáte," povedal generálny sekretár SBA Ľubomír Ryšavý.

"Pred chvíľou sme otvorili prípravu na ME. Je zabezpečená na sto percent. Vybrali sme najlepší realizačný tím, aký sme mohli zohnať. Sú tu najlepší tréneri, manažéri, lekári, fyzioterapeut, či masér. Veríme, že to výberu pomôže k úspechu na šampionáte," povedal šéf SBA Ľubomír Ryšavý.

Tím si dáva pred ME cieľ skončiť čo najvyššie, pričom poškuľuje aj po miestenke na budúcoročnú olympiádu v brazílskom Rio de Janeiro. Tú však získa iba víťaz turnaja. "Cieľ je náročný, ale jasný. Nie je to nemožné, chceme bojovať o miestenku na OH a pokúsime sa to splniť. Veríme, že po ME budeme všetci spokojní. Jednoducho si nemôžete dávať nízke ciele. Teraz je ťažké povedať na koľko percent je to možné, ale je tam šanca a my o to chceme zabojovať," uviedol tréner.



Slovenky sa v základnej D-skupine stretnú so Švédskom, Litvou, Španielskom a domácim Maďarskom. "Švédky urobili za posledné roky veľký kvalitatívny vzostup, bude to veľmi nepríjemný súper hneď na začiatok. Ťažko odhadnúť momentálnu silu Litvy, ktorá bude závislá na výkonnosti dvoch-troch hráčok. O Španielsku rozprávať netreba a na koniec skupiny príde veľmi ťažký súper - domáce Maďarsko, ktoré poznám dokonale, pretože som tam pôsobil pri ženskej reprezentácii. Nepatria k európskej špičke, ale doma budú určite nepríjemné. Cieľ je postúpiť zo skupiny, ďalej idú tri tímy," pokračoval Kováčik.

Tréneri v tíme skĺbili skúsenosti s mladíckou dravosťou. Líderkou tímu by mala byť tridsaťštyriročná Zuzana Žirková, kapitánka a šesťnásobná najlepšia hráčka krajiny. "Líderskú pozíciu bude držať v rukách Zuzana Žirková, na obvode spolu s Kristi Toliverovou. Pod košom veľa očakávame od Anky Jurčenkovej, ktorá má množstvo skúseností z rôznych pohárových a klubových súťaží. Pevne verím, že sa k tomu pripoja aj mladšie hráčky," dodal Kováčik. Z kádra, ktorý vlani vybojoval účasť na ME, vypadla zo zdravotných dôvodov Eva Kmeťová, z hľadiska výkonnosti Mária Felixová.

Skúsená Žirková prišla na zraz oddýchnutá a s dobrou náladou. "Mali sme tri týždne oddych, to je dôležité. Myslím si, že každý je dobre naladený, tešíme sa," uviedla. Za hlavnú zbraň tímu považuje tímový výkon. "Šancu máme iba v kolektíve. Myslím si, že ak podáme také výkony ako v kvalifikácii, môžeme uspieť. Dúfam, že to bude dobre vyvážené medzi starými a mladými hráčkami. Potom by to mohlo fungovať. Všetci súperi v skupine sú ťažký. Pôjdeme od zápasu k zápasu a uvidíme," dodala.

Nominácia do prípravy na ME:

rozohrávačky - Zuzana Žirková, Barbora Bálintová (obe Good Angels Košice), Zuzana Lázárová (MBK Ružomberok), Kristi Toliverová (UMMC Jekaterinburg/Rus.)

krídla - Angelika Slámová (ŠBK Šamorín), Martina Kiššová (Good Angels Košice), Dominika Baburová, Veronika Remenárová (obe MBK Ružomberok), Terézia Páleníková, Marta Páleníková (obe Piešťanské Čajky), Katarína Tetemondová (BK IMOS Brno/ČR)

pivotky - Beáta Janoščíková, Žofia Hruščáková (Good Angels Košice), Lucia Krč-Turbová (Piešťanské Čajky), Anna Jurčenková (TSV 1880 Wasserburg/Nem.), Romana Vyňuchalová (ŠBK Šamorín)