Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

Slovenky sa proti Rusku musia popasovať s kvalitou i výškou súpera

Na snímke sprava Beáta Janoščíková, Anna Jurčenková, Dominika Baburová, Marta Páleníková, Lucia Krč -Turbová, Katarína Tetemondová, Martina Kiššová a Barbora Bálintová. Foto: TASR/František Iván

Gro ruského tímu tvoria predovšetkým hráčky Dinama Kursk, Nadeždy Orenburg a Spartaka Moskva.

Győr 19. júna (TASR) – Na slovenské basketbalové reprezentantky čaká v sobotu dôležitý zápas nadstavbovej F-skupiny proti favorizovanému Rusku. Podobne ako Slovenky i Rusky neuspeli vo štvrtkovom dueli, keď prekvapujúco zakopli s Litvou. Obidve družstvá potrebujú získať dôležité dva body a preto sa na palubovke v Győri očakáva tvrdý súboj.

"Určite je to veľký súper, má silné mená, ale favoritom boli i Španielky. Vedeli sme s nimi odohrať duel a takmer sme i vyhrali. Musíme si to dať v hlavách do poriadku, aby sme neprehrali ďalší zápas, pretože už potrebujeme víťazstvo," konštatovala pre TASR Martina Kiššová.

Gro ruského tímu tvoria predovšetkým hráčky Dinama Kursk, Nadeždy Orenburg a Spartaka Moskva. "Majú tam meno na meno, hráčku na hráčku, nemôžeme si to však hovoriť, pretože každé družstvo je poraziteľné a oni sú tiež iba ľudia. Musíme ísť od minúty k minúte, nesmieme sa ani raz vzdať a robiť všetko na sto percent," uviedla Kiššová.

Ruská prevaha spočíva nielen v individuálnej kvalite, ale najmä vo výške jednotlivých hráčok. "Jednoznačne sa budú presadzovať svojou výškou, no už Lotyšky ukázali, že ak ich chce niekto poraziť, tak musí trafiť zvonku. My máme strelcov, ktorí to ukázali aj proti Srbsku a teraz musíme pracovať na skautingu súpera. Tréneri totiž pripravili fantastickú taktiku na Srbky, ktorá fungovala, rozhodla však šťastná strela," analyzoval pre TASR generálny manažér reprezentácie SR Daniel Jendrichovský.

Slovenky vo štvrtok odohrali vyrovnaný zápas so Srbskom, ktoré spasila necelé tri sekundy pred koncom duelu šťastnou strelou Petrovičová. "So Španielskom nám ušlo štvrťfinále pomedzi prsty a teraz druhýkrát. Všetko však máme vo svojich rukách a verím, že nám víťazstvo v poslednom zápase s Chorvátkami bude stačiť, aby sme sa prebojovali do štvrťfinále, ktoré je naším cieľom," zaželal si Jendrichovský.

Slovenský tím absolvoval v piatok videorozbory ruského súpera a v podvečer počas tréningovej jednotky prešiel k praktickej realizácii jednotlivých ofenzívnych i defenzívnych signálov. V sobotu o 18.00 h nastúpi v Audi aréne Győr v dôležitom stretnutí proti spomínanému Rusku.