Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Basketbal

Na odovzdávaní ocenení ESPY sa stal najlepším športovcom LeBron James

Na snímke hráč Clevelandu LeBron James. Foto: TASR/AP

Americký basketbalista získal päť trofejí vrátane titulu najlepšieho mužského športovca i honoru pre najlepšieho hráča NBA.

Los Angeles 14. júla (TASR) - Hviezdou stredajšieho večera na odovzdávaní športových ocenení ESPY, ktoré každoročne udeľuje americká televízia ESPN, sa stal LeBron James. Získal päť trofejí vrátane titulu najlepšieho mužského športovca i honoru pre najlepšieho basketbalistu NBA.

Šou, ktorá každoročne oceňuje top športovcov ako aj najlepšie športové momenty roka, odštartovala v Los Angeles na vážnu nôtu. V hlavnej úlohe bol práve James a ďalšie hviezdy zámorských paluboviek Carmelo Anthony, Chris Paul aj Dwyane Wade. Na pódiu stáli v rade vedľa seba, aby upozornili na nedávne udalosti, počas ktorých policajti v St. Paul zastrelili dvoch černochov.

"Urgentná potreba na zmenu prišla do finálneho štádia," uviedol Anthony. Paul následne prečítal mená ďalších zastrelených z uplynulého obdobia, Wade zasa vyzval na ukončenie rasových rozdielov. "Čo je veľa, to je veľa," uviedol podľa agentúry AP. James zakončil vystúpenie výrokmi o odstránení násilia a obyvateľov požiadal o posilnenie i zjednotenie spoločnosti. "Musíme sa polepšiť. Každý z nás tu prítomných cíti beznádej a frustráciu z násilia."

James, ktorý doviedol Cleveland k titulu v zámorskej NBA po 52 rokoch vo finále s Golden State, sa stal najlepším športovcov ESPY po tretí raz v kariére. Medzi ženami získala prestížne ocenenie basketbalistka Breanna Stewartová. Za seba odsunula aj najužitočnejšiu hráčku (MVP) WNBA Elenu Delleovú Donneovú, plavkyňu Katie Ledeckú či gymnastku Simoneu Bilesovú.