Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Basketbal

Suja po výhre Ružomberka nad Piešťanmi:

Na snímke zľava Alica Moravčíková, Alexandra Hašková (obe Piešťany) a Patricia Burová (Ružomberok) počas prvého zápasu finále play off Niké extraligy žien MBK Ružomberok - Piešťanské Čajky v Ružomberku 16. apríla 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Ružomberok 16. apríla (TASR) - Finálovú sériu Niké extraligy žien odštartovali lepšie basketbalistky MBK Ružomberok, v prvom zápase o majstrovský titul zvíťazili nad Piešťanskými Čajkami 53:51. Najlepšou strelkyňou víťazného tímu bola s 12 bodmi dvojica Patricia Burová a Adrienne Motleyová.

V sérii hranej na tri víťazstvá sa Ružomberčanky ujali vedenia 1:0. Finálová séria sa teraz presúva do Piešťan, druhý zápas je na programe v stredu 20. apríla o 16.00 h.



Niké EXZ - 1. zápas finále:


MBK Ružomberok - Piešťanské Čajky 53:51 (25:19)

Zostavy a body:

Ružomberok: Burová 12, Stašová 11, Havranová a Praženicová po 4, Buknová 2 (Motleyová 12, Grayová a Pavičová po 4, Turudičová 0)

Piešťany: Jamesová 8, Boothová a Tadičová po 6, Hašková 3, Martišková 2 (Andělová 12, Pirttineová 8, Moravčíková 6). TH: 23/17 - 10/7, fauly: 16 - 22, trojky: 2 - 6, rozhodovali: Šarišský, Margala, Karniš, štvrtiny: 7:10, 18:9, 15:14, 13:18, 1000 divákov.

/stav série - 1:0/




Finálovú sériu otvoril lepšie Ružomberok, v prvom stretnutí o titul zaznamenal úvodné štyri body. Navlas rovnako odpovedali aj hosťujúce Piešťany, celkovo sa niesla úvodná 10-minútovka v znamení streleckej nepresnosti z oboch strán. Dlhšia zápasová prestávka bola jasne badateľná, nik nemal herne navrch. S postupom času sa dostali do lepšieho tempa Čajky, bodovo chudobnú prvú štvrtinu vyhrali 10:7. V druhej časti pokračoval zo začiatku totožný priebeh, „Ruža“ sa doťahovala, ale Piešťany sa javili bojovnejšie a najmä kontrolovali doskakovanie. Dôležitá bola 7-bodová šnúra domácich basketbalistiek, ktorou sa momentum presunulo na ich stranu. To sa ukázalo aj na polčasovom skóre - 25:19.

Po prestávke pokračovala bitka o každý bod, postupne sa zlepšovali ofenzívy na oboch stranách. Ružomberok si držal dostatočný bodový odstup, v piatej minúte Praženicová upravovala na najvyššie domáce vedenie v zápase - 33:23. Po oddychovom čase ale Piešťany zabrali, 7 bodmi v rade sa vrátili do boja o víťazstvo. Z celkom tvrdej hry ťažil viac úradujúci majster, dvojica Burová a Stašová pomohla k opätovnému odskočeniu „Ruže“ na 40:33 po troch štvrtinách. Čajky však úvodný finálový zápas nezabalili, výrazne im k tomu pomohla streľba za tri body a celkovo solídna útočná produkcia. Razom bolo z toho v záverečnej časti otvorené stretnutie, rozdiel sa scvrkol na jeden bod. O víťazovi sa rozhodovalo v závere, ako kľúčová sa ukázala trojka domácej Burovej a následná strata na hosťujúcej strane. Čajky ešte mali možnosť v samotnom závere rozhodnúť, ale ďalekonosný pokus si cestu do koša nenašiel.



Hlasy po zápase:

Juraj Suja, tréner Ružomberka: „Pre mňa senzačný finálový zápas, takto to má vyzerať. Sme veľmi šťastní za prvý bod, na konci sme to zlomili v náš prospech. Treba dať kredit Piešťanom, ako išli do konca a aj za mínus 10 ukázali kopec kvality. Naplnilo sa to, že tie tímy sú po každej stránke vyrovnané. My sme radi, že máme prvé víťazstvo, ale ideme ďalej.“

Peter Jankovič, tréner Piešťan: „Ťažký zápas. Myslím si, že zo začiatku to bolo oťukávanie a potom sa Ružomberok trochu rozbehol, odišiel nám na 10 bodov. Veľmi rýchlo sme sa vrátili späť do hry. Potom sme opäť nejakými taktickými chybami a hlúpymi faulami sa dostali na 10-bodový rozdiel. Som rád, že sme to nezabalili a baby bojovali do konca. V závere sme mali strelu na víťazstvo. Nič sa nedeje, určite takáto prehra mrzí, ale treba sa nad tým povzniesť. Je to finále, je to 1:0 a je úplne jedno, aký je rozdiel. Musíme sa pripraviť na stredu.“

Gabriela Andělová, hráčka Piešťan: „Oba tímy boli dobre pripravené. Dobre sa poznáme, všetky hráčky sa poznajú a tiež sme mali naštudované signály. Zo začiatku bola vidieť veľká nervozita, nepadali z oboch strán moc košov a obrana bola veľmi dobrá. Zápas bol celkovo nervózny. Do ďalšieho stretnutia musíme zlepšiť trestné hody. Rozhodovali drobnosti, určite musíme zrýchliť hru.“