Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

Utečenec zo Sudánu predstieral, že je hráčom stredoškolského tímu

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Po šiestich mesiacoch kanadské pohraničné zložky zistili, že 17-ročný Nicola nie je študentom 11. ročníka na strednej škole, ale v skutočnosti ide o 29-ročného utečenca z Južného Sudánu.

Windsor 22. apríla (TASR) - Dvadsaťdeväťročný utečenec z Južného Sudána Jonathan Nicola šesť mesiacov predstieral, že je hráčom kanadského stredoškolského basketbalového tímu Catholic Central High School.

Nicola udivoval svojou výškou - 205 cm a váhou - 91 kg, vďaka ktorej vyčnieval nad ostatnými hráčmi. S týmito parametrami nemal problémy zaradiť sa medzi hviezdy tímu. Po šiestich mesiacoch však kanadské pohraničné zložky zistili, že 17-ročný Nicola nie je študentom 11. ročníka na strednej škole, ale v skutočnosti ide o 29-ročného utečenca z Južného Sudánu.

Počas tohto týždňa Nicolu zatkli na základe klamlivého dátumu narodenia v žiadosti o štúdium v Kanade. "Nedávno žiadal o víza v USA, kde na základe zhody odtlačkov prstov zistili, že jeho skutočný dátum narodenia je 1. november 1986," povedali kanadské pohraničné zložky britskému denníku Guardian.

Nicola neunikol pozornosti ani lokálnemu denníku Windsor Star, ktorý informoval o jeho životnej ceste. Tréner tímu Pete Cusumano sa rozplýval nad kvalitami Nicolu a predpovedal mu šancu dostať sa do NBA. Dokonca v rámci školského programu býval spolu s kormidelníkom. "S pokračujúcou vojnou, terorizmom a ďalšími vecami bolo náročné cestovať do hlavného mesta Juba, aby som si zaistil víza," vylíčil zisk kanadských víz Nicola. Vedenie školy sa rozhodlo nekomentovať jeho zatknutie. Nicolu zatiaľ nedeportovali, ďalší výsluch prebehne počas budúceho týždňa.