Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislava

Adoptované orlie mláďa v Nitre už vyletelo z hniezda

Orol kráľovský Foto: TASR/František Iván

Okrem starostlivosti odborníkov z Ochrany dravcov na Slovensku pomohla mláďaťu orla kráľovského aj šťastná zhoda okolností.

Nitra 24. augusta (TASR) – Osvojenie opusteného mláďaťa orla kráľovského, ktorého ochrancovia ešte v júli vložili neďaleko Nitry do hniezda adoptívnym rodičom, bolo úspešné. Orlí pár i nevlastná sestra orlie mláďa prijali, a to už v týchto dňoch prvýkrát vyletelo z hniezda. „Zriedkavá adopcia tak bola úspešná a vzácneho dravca sa podarilo zachrániť. Noví rodičia i nevlastná sestra Katka orlíča prijali, starali sa o neho a starostlivo ho kŕmili,“ povedal predseda Ochrany dravcov na Slovensku Jozef Chavko.

Ako pripomenul, orol kráľovský je v súčasnosti ohrozený v celej Európe. Približne 40 párov hniezdi v západnej a východnej časti Slovenska a je naším najvzácnejším hniezdiacim druhom orla. Pretože stav populácie orla kráľovského je kritický, ochrancovia prírody monitorujú všetky jeho hniezda na Slovensku. „V pohorí Tríbeč pri Nitre sme zistili, že pravdepodobne v dôsledku agresívnej a extrémne hlučnej ťažby lesných porastov štiepkárskymi strojmi opustili dospelé orly svoje hniezdo a zanechali v ňom dvojmesačné mláďa. Keď sa potvrdilo, že sa rodičia o vyčerpané orlíča už nepostarajú, dokrmovali sme ho niekoľko dní najprv na hniezde a potom v ľudskej opatere tak, aby sa jeho zdravotný stav zlepšil. Následne sme ho priniesli do hniezda adoptívnych rodičov s podobne starým mláďatkom,“ vysvetlil Chavko.

Okrem starostlivosti odborníkov z Ochrany dravcov na Slovensku pomohla mláďaťu orla kráľovského aj šťastná zhoda okolností. „Dôležité bolo, že sme vedeli o hniezde s rovnako starým súrodencom. Tam bolo láskyplne prijaté adoptívnymi rodičmi aj sestrou. Veľmi dobré bolo napríklad i to, že nenastali extrémne výkyvy počasia. Takáto úspešná adopcia je mimoriadne významná, pretože ide o veľmi ohrozený druh, kde má každý jedinec nesmierny význam pre zachovanie populácie orla kráľovského na Slovensku,“ skonštatoval Chavko. Ochrancovia prírody hniezdo s adoptovaným mláďaťom pravidelne kontrolovali. Orlíča dostalo meno Karol a v hniezde sa veľmi rýchlo udomácnilo. „Pozorovali sme, ako sa Karol s Katkou hrajú, ako ich rodičia prikrmujú hrabošmi a uhynutými živočíchmi z prebiehajúcej žatvy či prikrývajú krídlami v čase veľkých horúčav, aby ich ochránili,“ hovorí člen Ochrany dravcov na Slovensku Stanislav Kováč, ktorý mláďaťu po jeho opustení niekoľko dní nahrádzal rodičov a staral sa oň.

V porovnaní s inými mláďatami orla kráľovského trvalo Karolovi a Katke o niečo dlhšie, kým sa odhodlali prvýkrát opustiť hniezdo. Ako prvej sa to podarilo Katke, ktorá vyletela 4. augusta. O dva dni na to sa na vlastných krídlach vzniesol aj Karol. „Obaja sa ešte stále zdržujú v okolí hniezda, kde ich sprevádzajú rodičia a učia ich získavať potravu. Som veľmi rád, že som mohol byť svedkom úspešnej adopcie. Úprimne však všetci veríme, že sa takáto udalosť nezopakuje a že orly kráľovské budú na Slovensku pokojne a nerušene hniezdiť a plniť v prírode svoju dôležitú sanitárnu funkciu,“ dodal Kováč.