Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Aktivisti chcú za postup pri stavbe na hrade podať trestné oznámenie

Na snímke miesto archeologických nálezov, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Občianski aktivisti sú naďalej presvedčení, že pri stavbe podzemných garáží a prácach v priestore severnej terasy Bratislavského hradu neboli dostatočne uchránené keltsko-rímske pamiatky.

Bratislava 27. mája (TASR) – Občianski aktivisti sú naďalej presvedčení, že pri stavbe podzemných garáží a prácach v priestore severnej terasy Bratislavského hradu neboli dostatočne uchránené keltsko-rímske pamiatky. Na dnešnej tlačovej konferencii občianskej iniciatívy SOS Bratislavský hrad uviedli, že budú požadovať vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti.



Monika Kozelová z SOS Bratislavský hrad informovala, že aktivisti chcú podať trestné oznámenie. "Boli porušené zákony, ale aj samotná ústava, ktorá zaväzuje k ochrane kultúrnych a historických pamiatok," uviedla Kozelová.

Aktivisti na tlačovej konferencii pripomenuli svoje výhrady k projektu realizácie na Bratislavskom hrade. Archeológ Ivan Rajtár vyčíta projektu zotrvávanie na "tereziánskom koncepte", teda že revitalizácia priestoru má pripomenúť Bratislavský hrad z obdobia panovania Márie Terézie. "Nadraďuje sa prezentácia replík barokového vzhľadu pred cennejšími unikátnymi keltsko-rímskymi pamiatkami, ktorých význam sa degraduje," uviedol Rajtár, podľa ktorého niektoré z navrhovaných riešení, napríklad pozostatky stavby označenej ako Rím I pod objektom Starej jazdiarne, neumožní pamiatku ukázať v celej plasticite, tak ako je to realizátormi prisľúbené.

Predseda komory reštaurátorov SR Juraj Puškár poukázal na to, že pri stavebných prácach došlo k poškodeniu niektorých pamiatok a starostlivosť o nálezy nebola dostatočná. "Ak sa našli také jedinečné nálezy z keltsko-rímskych čias, stavba mala byť zastavená, a nálezy poriadne zdiagnostikované a následne malo byť navrhnuté riešenie na ich reštaurovanie, to sa však nestalo," zdôraznil.

Predseda Spolku architektov Slovenska Juraj Hermann priznal, že napriek snahe sa aktivistom nepodarilo dosiahnuť radikálne zmeny v projekte, teší ho však, že sa podarilo odstrániť aspoň "dva základné lapsusy". "Bol odstránený architektonický novotvar, presklený objekt pri Starej jazdiarni a takisto sa pridal výťah pre tých, ktorí budú využívať podzemné garáže," pripomenul.

TASR požiadala o stanovisko aj Kanceláriu NR SR. "Vzhľadom na to, že predseda NR SR Peter Pellegrini i vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan sú na oficiálnej návšteve Čínskej ľudovej republiky, k záležitosti sa vyjadríme v priebehu štvrtka 28. mája," uviedol komunikačný odbor NR SR.

Občianska iniciatíva SOS Bratislavský hrad zvoláva na štvrtok (28.5.) o 16.00 h pred Bratislavský hrad happening odporcov garáží. Stretnutie s názvom Pohreb našich dejín bude pokračovať v kaviarni Scherz, kde sa uskutoční verejná diskusia o likvidácii časti pamiatok na hrade a možnostiach riešenia problematiky zmeny účelu stavby na kultúrno-spoločenské centrum.