Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Aktivisti žiadajú P. Pellegriniho, aby im umožnil kontrolu pamiatok

Ilustračné foto, v pozadí Bratislavský hrad Foto: Ikar

Poukazujú na to, že stavba podzemných garáží na Bratislavskom hrade pokračuje v pôvodnej koncepcii.

Bratislava 15. júla (TASR) - Členovia odborného grémia žiadajú predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho, aby im umožnil skontrolovať archeologické nálezy na severnej terase areálu Bratislavského hradu, kde sa stavajú podzemné garáže. Informujú o tom aktivisti z občianskeho združenia SOS Bratislavský hrad.

"Napriek niekoľkým žiadostiam a osobnej výzve geológa Jána Madarása zo SAV sa členom odborného grémia, ani aktivistom z občianskej iniciatívy SOS Bratislavský hrad nepodarilo účasťou na kontrolnom dni zistiť, v akom kondičnom stave sú zachované keltsko–rímske pamiatky na Bratislavskom hrade," konštatujú aktivisti, ktorým prekáža aj to, že od marca sa nekonalo žiadne ďalšie zasadnutie odborného grémia.

Poukazujú na to, že stavba podzemných garáží na hrade pokračuje v pôvodnej koncepcii. "Tak budeme mať v areáli Bratislavského hradu ďalších 220 parkovacích miest, ktoré nie sú potrebné, a unikátne nálezy budú prezentované len ako solitéry a to tiež iba čiastočne," uvádzajú aktivisti.

Parlament podľa nich napokon odpovedal na dosiaľ poslednú výzvu geológa Madarása, ktorý sa podieľal na výskume severnej terasy Bratislavského hradu. Odkázal ho na Krajský pamiatkový úrad, pod ktorý spadá ochrana pamiatok, prípadne na Pamiatkový úrad SR.

"Ochrana pamiatok je v kompetencii Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Bratislave a preto, ak máte pochybnosti o postupe KPÚ vo veci ochrany pamiatok, alebo ak máte informácie alebo poznatky o poškodení alebo zničení archeologických nálezov, kontaktujte, prosím, KPÚ ako zo zákona vecne a príslušne zodpovednú inštitúciu," píše sa v odpovedi Kancelárie NR SR.

Národná rada ďalej píše, že ak má vedec pochybnosti o správnosti postupu a nariadení KPÚ, môže sa obrátiť na Pamiatkový úrad SR. "Ak sa tieto inštitúcie rozhodnú spolu s Vami preveriť na stavbe aktuálny stav ochrany nálezov, Kancelária NR SR voči tomu ako investor určite nebude nič namietať," uvádza sa ďalej v odpovedi.

Kancelária Národnej rady SR trvá na tom, že nemá "absolútne žiadny záujem niečo skrývať". Ako uviedla v liste, ochrana pamiatok je pre ňu prioritou, a preto všetky rozhodnutia investora stavby prebiehajú pod prísnym dohľadom pamiatkového úradu.