Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislava

Aktivisti si v Pentagone vedia predstaviť injekčnú miestnosť

Ilustračné foto Foto: TABLET.TV

Injekčná miestnosť v neslávnom bratislavskom obytnom dome Pentagon by podľa aktivistov mohla pomôcť v znížení užívania drog na verejnosti či bezpečnej likvidácii použitých injekčných striekačiek.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Injekčnú či aplikačnú miestnosť, v ktorej môžu užívatelia drog pod dohľadom odborníkov užiť drogu, si vedia aktivisti z občianskeho združenia (OZ) Odyseus predstaviť zriadenú aj v neslávnom bratislavskom obytnom dome Pentagon. Jej prínos má spočívať v redukcii užívania drog na verejnosti či bezpečnej likvidácii použitých injekčných striekačiek. Hoci takéto zariadenia fungujú už niekoľko desiatok rokov v západnej Európe, v slovenskej legislatíve ale nie je podľa OZ Odyseus táto služba zatiaľ zakotvená.

Občianski aktivisti ročne v okolí Pentagonu vyzbierajú a bezpečne zlikvidujú zhruba 30.000 použitých injekčných striekačiek. "Takmer polovica našich klientov, ktorí užívajú drogy, je bez domova. V súčasnosti neexistuje miesto, kde by mohli drogu užiť v hygienických podmienkach tak, aby to zároveň nikoho nevyrušovalo," povedala pre TASR predsedníčka OZ Odyseus Iveta Chovancová.

Práve v injekčných miestnostiach majú podľa jej slov dostať užívatelia drog sterilné pomôcky a v prípade predávkovania je im hneď poskytnutá prvá pomoc. "Dôležité je aj sprostredkovanie ďalšej pomoci, vrátane liečby drogovej závislosti a sociálnych služieb," podotkla Chovancová. Na Slovensku by sa podľa nej takéto miestnosti zišli v lokalitách, kde sa obyvatelia obávajú pohodených injekčných striekačiek a kde sa vyskytuje užívanie drog v spoločných priestoroch domov či v parkoch. S takýmito problémami už niekoľko rokov bojujú práve obyvatelia okolia bratislavského Pentagonu.

"Ide o vedecky overenú službu, vďaka ktorej sa môžu injekční užívatelia drog chrániť pred infekciami a tým je zároveň prospešná aj pre zdravie spoločnosti," tvrdí predsedníčka OZ Odyseus. Podľa jej slov sa potvrdilo, že vďaka týmto zariadeniam rastie počet ľudí, ktorí vyhľadajú liečbu. "Naopak, nepotvrdilo sa, že by ich existencia viedla k zvýšeniu injekčného užívania drog," podotkla.

Injekčné miestnosti pre užívateľov drog fungujú v rámci Európy už niekoľko rokov v Španielsku, Holandsku, Švajčiarsku či Dánsku. OZ Odyseus upozorňuje, že slovenská legislatíva zatiaľ nerozpoznáva takúto službu a nie je zakotvená ani v zákone o sociálnych službách. Nie je tiež jasné, v akej pozícii by bol pracovník takéhoto zariadenia vzhľadom na trestný zákon. "Zatiaľ nemáme k dispozícii právnu analýzu, ktorá by zodpovedala tieto otázky. V prvom rade však treba brať do úvahy potreby a názory obyvateľov i miestnej samosprávy," skonštatovala Chovancová.

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že z hľadiska protidrogovej politiky majú aktivity, smerujúce k znižovaniu zdravotných alebo sociálnych poškodení spojených s užívaním drog, významné miesto v prijatej Národnej protidrogovej stratégii. Podľa hovorcu rezortu zdravotníctva Petra Bublu je však v prípade aplikačných miestností otázne, aká časť užívateľov drog by ich využívala. "Injekčných užívateľov opioidov v poslednej dekáde ustavične ubúdalo. Injekčne sa užívajú síce aj stimulanty, kde však frekvencia a intenzita užívania nie je taká vysoká, ako to bolo v prípade heroínu," poznamenal pre TASR.

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave ale túto iniciatívu odmieta, hoci podporuje aktivity v oblasti prevencie kriminality. "Odmietame však všetky formy podpory a propagácie omamných a psychotropných látok," povedal pre TASR hovorca KR PZ v Bratislave Michal Szeiff s tým, že súčasná legislatíva jednoznačne vymedzuje trestné činy na úseku drogovej kriminality. Medzi ne patrí napríklad trestný čin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi.