Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Do vozového parku DPB pribudol nový kĺbový autobus

Nový autobus značky SOR NB Foto: dpb.sk

Autobus značky SOR NB, dlhý 18 metrov, bude zaradený podľa potreby do premávky na petržalské linky MHD.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Do vozového parku Dopravného podniku Bratislava (DPB) pribudol v stredu (17.12.) prvý kĺbový autobus značky SOR NB s dĺžkou 18 metrov. Po vybavení potrebných administratívnych náležitostí bude zaradený podľa potreby do premávky na petržalské linky MHD. TASR o tom informovala vedúca odboru marketingu a komunikácie DPB Zuzana Vachová.

"Maximálna obsaditeľnosť tohto kĺbového autobusu je 150 cestujúcich, pričom počet miest na sedenie je 43 a na státie 107. Je samozrejme plne klimatizovaný a vybavený kamerovým systémom a zariadením na automatické počítanie cestujúcich," povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Vozidlo má plošinu pre nástup s detským kočíkom alebo vozíkom pre telesne postihnuté osoby. Taktiež je vybavené systémom stlačeného vzduchu, určeným na zabezpečenie pruženia a zníženia pravej strany vozidla v zastávke. "Pomôže to najmä cestujúcim so zníženou pohyblivosťou," podotkla Vachová.

Ako ďalej uviedla, nový autobus má komunikačný a signalizačný systém, využívajúci akustickú a optickú signalizáciu. SOR NB 18 je vybavený vnútorným i vonkajším kamerovým systémom. "Jedna predná sníma priestor pred vozidlom, ďalšie vonkajšiu pravú stranu vozidla a ľavú stranu vozidla a kamera určená na cúvanie sníma priestor za vozidlom," vysvetlila. Jeho interiér, vrátane vnútorného dverového priestoru, snímajú tri kamery. Kĺbový autobus je vybavený aj funkciou ochrany proti privretiu cestujúceho pre celú dráhu zatvárania či otvárania dverí.

"Moderný tarifný, informačný a komunikačný systém je plne kompatibilný so systémami používanými vo vozidlách DPB," dodala Vachová.

Technická životnosť autobusu SOR NB 18 má byť najmenej 10 rokov. V januári 2015 bude dodané pre DPB ďalšie kĺbové vozidlo tohto typu. Spolu ich má na jar budúceho roka pribudnúť celkovo 25.

DPB vysúťažil 50 nových autobusov, midi, sólo a kĺbové, s možnosťou uplatnenia opcie na nákup ďalších 50, čo schválili poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva.