Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

Spišiaci sú krok od titulu

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR - Dano Veselský

Domáci ustáli dramatickú koncovku a získali druhý bod vo finálovej sérii.

Spišská Nová Ves 19. mája (TASR) - Basketbalistov Spišských Rytierov delí už len od krok od majstrovského titulu. V druhom finálovom stretnutí Niké Slovenskej basketbalovej ligy zvíťazili na domácej palubovke nad Patriotmi Levice 76:72. Tretí finálový zápas je na programe v sobotu 22. mája o 18:00 na ihrisku Levíc.

Druhý finálový duel začal opatrnejšie a od úvodu bol vyrovnanejší. Z prvotného streleckého trápenia sa stala v úvodnej štvrtine trojková výmena. Za hostí sa zastreľoval Wade-Chatman, 7 bodmi v sérii dostal svoj tím do mierneho trháku.

Úvodnú časť vyhrali Levičania 20:13. V druhej desaťminútovke pokračovalo rovnocenné dianie z oboch strán. Spišiaci sa vždy dokázali bodovo priblížiť, vo veľkej miere sa o to postaral Nikolič, ale v prvom polčase neprišlo z ich strany k obratu. Rozohrávači Patriotov Krajčovič s Wade-Chatmanom sa napokon postarali o to, že sa do šatní išlo za najtesnejšieho možného vedenia ich tímu - 39:38.

Ani na začiatku druhého polčasu sa dramaticky nezmenilo dianie na palubovke, diváci stále sledovali vyrovnaný basketbal, v ktorom nik nemal výraznejšie navrch. Levičania si udržiavali tesné vedenie, ale Rytieri mali vždy adekvátnu odpoveď na ich nápor. V záverečnej minúte tretej časti sa domáci po veľmi dlhom čase dostali do vedenia, napokon vyhrávali 57:55. Štvrtá štvrtina bola tvrdým bojom o každý bod. Viac z hry mali Spišiaci, ale s blížiacom sa koncom zobral zodpovednosť do svojich rúk Krajčovič. O krok bližšie však boli k výhre stále domáci. Tí napokon ustáli dramatickú koncovku a získali druhý bod vo finálovej sérii.

Teo Hojč, tréner Rytierov: "Až do konca to bol veľmi ťažký zápas, bojovalo sa o každú loptu, čo je však vo finále normálne a logické. Samozrejme, som rád, že sme vyhrali a veľmi ma teší, že hráči, ktorým to počas zápasu až tak nešlo, na konci na seba prevzali zodpovednosť. Obe mužstvá hrali veľmi dobre v obrane, hráči dali do toho všetko, veľký rešpekt pred hrou oboch tímov. Atmosféra v hale bola skvelá, veľa som o tom počul a až teraz som to mohol zažiť, je vidieť, že v Spišskej fanúšikovia basketbalu rozumejú. Je to 2:0 pre nás, no do Levíc musíme ísť s pokorou a ako keby bolo 0:0."

Delano Spencer, hráč Rytierov: "Bol to extrémne náročný zápas a teší ma, že sme počas celých 40 minút zostali spolu ako tím a dokráčali k tejto dôležitej výhre. Hlavne v obrane sme hrali ako jeden muž a výsledok sa dostavil. Ideme do Levíc s úmyslom hrať tak, ako doteraz a ukončiť sériu ziskom titulu."

Michal Madzin, tréner Patriotov: "Extrémne náročný zápas, hralo sa o každý bod, o každý doskok, ale presne to sa dá od finále očakávať. Hralo sa v dobrej atmosfére, Spišská to napokon preklopila na svoju stranu, ozaj rozhodovali detaily. Hlavne v tretej štvrtine sme neskórovali z pozícií, z ktorých inak problémy nemávame a asi tam sa zápas lámal. V ďalšom zápase jednoducho musíme vyhrať."

Viktor Juríček, hráč Patriotov: "Veľmi ťažký zápas pre nás, dali sme do toho všetko a na palubovke sme nechali všetky sily. O výsledku rozhodli maličkosti, musíme sa detailne pozrieť na štatistiky a rozanalyzovať si to. Možno rozhodol jeden doskok, jedna zlá komunikácia v obrane. Teraz musíme doma vyhrať, potrebujeme sa zomknúť a poriadne zabojovať."

Niké SBL - 2. zápas finále:



Spišskí Rytieri - Patrioti Levice 76:72 (38:39)

Zostavy a body:

Rytieri: Nikolič 23, Stevanovič 18, Baťka 12, Spencer 10, Ihring 7 (Mrviš 4, Čekovský 2, Antoni 0)

Patrioti: Krajčovič 20, Wade-Chatman 14, McCallum 13, Bojanovský 9, Abrhám 7 (Juríček 7, Volárik 2, Černokojev a Danielič 0)

TH: 21/13 - 18/13, fauly: 23 - 23, trojky: 9 - 7, rozhodovali: Zubák, Ženiš, Šarišský, štvrtiny: 13:20, 25:19, 19:16, 19:17, 218 divákov.

Stav série: 2:0