Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislava

Beblavý kritizuje rekonštrukciu budúceho klientskeho centra v hl.meste

Miroslav Beblavý Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo vnútra (MV) SR uzavrelo so spoločnosťou Vienna Invest zmluvu na 5.201. 469,40 eura bez DPH na stavebné úpravy budovy takzvanej starej Ikey na Tomášikovej ulici v Bratislave.

Bratislava 25. mája (TASR) – Ministerstvo vnútra (MV) SR uzavrelo so spoločnosťou Vienna Invest zmluvu na 5.201.469,40 eura bez DPH na stavebné úpravy budovy takzvanej starej Ikey na Tomášikovej ulici v Bratislave. V priestoroch má vzniknúť klientske centrum štátnej správy pre Bratislavu. TASR o tom informoval poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý (nezaradený), ktorý zmluvu ostro kritizuje.

Podľa Beblavého si MV SR najprv prenajalo budovu bývalej Ikey a pozemky okolo nej na sedem rokov za 73.086 eur mesačne od firmy Vienna Invest a to bez predchádzajúcej súťaže. "Tu sa ministerstvo môže brániť, že zákon výslovne nepredpisuje súťaž pri prenájmoch, takže tak urobilo síce neefektívne, ale aspoň zákonne," tvrdí Beblavý.

Už o pár týždňov však podľa neho MV SR uzavrelo ďalšiu zmluvu s tou istou firmou na 5.201.469,40 eura bez DPH na stavebné úpravy. "Opäť bez súťaže, priamym zadaním. Tu už je aj zákonný problém," hovorí poslanec. Beblavý totiž argumentuje, že stavebné úpravy za takú sumu by museli za normálnych okolností prejsť medzinárodnou súťažou v európskom vestníku. "MV SR sa však rozhodlo celú vec obísť tak, že v pôvodnej zmluve bolo napísané, že úpravy môže robiť len majiteľ budovy. Keďže už pri pôvodnom prenájme vedelo, že na vybudovanie klientskeho centra budú potrebné tieto úpravy, ide o jasné obchádzanie zákona," vysvetľuje Beblavý. Podľa neho, ak by to prešlo, tak by existoval veľmi jednoduchý spôsob, ako obchádzať akékoľvek súťaže.

Podľa stanoviska MV SR bol objekt bývalej Ikey na Tomášikovej ulici najvhodnejší na vybudovanie klientskeho centra z hľadiska cenovej hladiny, dostupnosti či parkovacích možností. "Samotný objekt spĺňal naše požiadavky v najvyššej miere, na území Bratislavy sme inú konkurencieschopnú alternatívu nenašli," reagovala Dana Pohlodová z Tlačového odboru MV SR. MV SR sa podľa nej podarilo s investorom dohodnúť výhodnú cenu, nakoľko v okolí predával súkromným firmám nehnuteľnosti za vyššiu cenu. MV SR nadobudne klientske centrum za cenu 640 eur/m2 za samotný objekt, 195 eur/m2 za nezastavané plochy a 295 eur/m2 za parkovisko. "Avizované ceny za prenájom priestorov a cena poskytnutá spoločnosti Vienna Invest na základe zmluvy o poskytnutí osobitného plnenia budú zarátané do celkovej kúpnej ceny nehnuteľnosti," uzavrela Pohlodová.