Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Bezplatná právna poradňa v Novom Meste pomohla už 500 klientom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bratislava 22. júna (TASR) - Právna poradňa v bratislavskom Novom Meste pomohla tento mesiac už 500. klientovi. Poradňu prevádzkuje mestská časť pre svojich obyvateľov.

Bratislava 22. júna (TASR) - Právna poradňa v bratislavskom Novom Meste pomohla tento mesiac už 500. klientovi. Poradňu prevádzkuje mestská časť pre svojich obyvateľov. Otvorená je dvakrát v týždni a verejnosť ju môže využívať bezplatne.

"Najčastejšie sa chodia poradiť pri problémoch týkajúcich sa občianskeho práva, najmä vysporiadania majetku či dedičského konania, a zákona o rodine, napríklad v otázke výživného," informoval TASR hovorca mestskej časti Nové Mesto Marek Tettinger. Služby poradne využívajú podľa mestskej časti prevažne občania vo veku 56 až 70 rokov.

Hlavným impulzom pre vznik tejto bezplatnej služby pred dvoma rokmi boli pribúdajúce prípady, keď spotrebitelia naleteli rôznym špekulantom, ktorí im ponúkali nekvalitný tovar za prehnanú sumu či finančné pôžičky s vysokým úrokom. Podľa Františka Chamulu z právneho oddelenia Miestneho úradu Bratislava-Nové Mesto sa v poslednom čase situácia v oblasti ochrany spotrebiteľa zlepšila. "Pomohla tomu prevencia, ale aj zmena legislatívy. Ľudia sú už ostražitejší," tvrdí. Podľa neho však pribúdajú poradenské otázky týkajúce sa vzťahov medzi správcami bytov a vlastníkmi.

"Poradni sa taktiež podarilo pomôcť klientovi, ktorému bytové družstvo nechcelo odpredať pod rôznymi zámienkami byt, hoci občan mal na to zákonný nárok. Po tom, ako do toho vstúpila právna poradňa, došlo k podpisu kúpno-predajnej zmluvy," priblížil Tettinger.

Bezplatná právna poradňa je k dispozícii občanom Nového Mesta dvakrát v týždni, a to v pondelok od 13.00 do 17.00 h a v stredu od 9.00 do 12.00 h. Ľuďom v nej poradia pri problémoch s exekúciou, dedičstvom, pracovných i zmluvných vzťahov či majetkovej povahy. Kancelária, naopak, neposkytuje poradenstvo v trestných veciach a nezastupuje klientov v konaniach na súdoch.