Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Bratislava oslávi 17.november koncertami, diskusiami i štrngať kľúčmi

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Akcia vznikla ako reakcia na zrušený koncert na Zimnom štadióne.

Bratislava 14. novembra (TASR) – Vystúpenia hudobníkov, diskusie i symbolické štrnganie kľúčmi – aj takto to bude v pondelok 17. novembra vyzerať na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí. Ľudia si tam môžu prísť od 16.00 h pripomenúť Nežnú revolúciu.

"Akcia vznikla ako reakcia na zrušený koncert na Zimnom štadióne. Podarilo sa ju zorganizovať počas niekoľkých dní. Svoju účasť potvrdili mnohí z tých, ktorí zohrávali dôležitú úlohu počas Nežnej revolúcie pred 25 rokmi," vysvetlila staromestská hovorkyňa Alexandra Obuchová.

Podujatie bude moderovať Rastislav Piško a vystúpia Peter Bič Projekt, Robo Opatovský, Filip Tůma, Martin Madej, Metalinda, Adriena Bartošová, Zuzana Haasová či Martin Valihora, divákom sa prihovorí aj Anton Srholec. Na námestí sa tiež bude hovoriť o prínose Nežnej revolúcie po 25 rokoch, o tom, ako mladí ľudia vnímajú vývoj demokratickej spoločnosti na Slovensku a čo očakávajú od smerovania našej krajiny.

Vidieť, ako v roku 1987 vyzerala pasová a colná kontrola osobných áut na hranici či zásah pohraničnej stráže a streľba, keď sa niekto pokúsil o útek cez železnú oponu - to zas bude možné v nedeľu na Kopčianskej ulici v Petržalke pri bunkri B-S-8. Občianske združenie Zachráňme petržalské bunkre tam totiž od 14.00 h usporadúva podujatie pod názvom Poďte s nami na hranice. Návštevníci si budú môcť obzrieť na hraniciach zadržaný pašovaný tovar a súťažiť sa bude aj o najlepší vojenský guľáš.

V rámci Týždňa študentstva prebieha do 17. novembra aj Študentská kvapka krvi a v nedeľu 16. novembra sa bude konať štvrtý ročník Študentského behu, informovala TASR vedúca referátu mediálnej komunikácie hlavného mesta Daniela Rodinová. "Hlavnou myšlienkou je podpora športovej aktivity u mladých ľudí, študentov a všetkých bežcov. Pobeží sa opäť z Mlynskej doliny," dodala. Na Študentskom behu sa vlani zúčastnilo 442 bežcov.