Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Bratislava bude v provizóriu do marca

Na snímke nový primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal na ustanovujúcom zasadnutí Mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy 11. decembra 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Hlavné mesto zostane v rozpočtovom provizóriu až do marca. Nový primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal plánuje návrh rozpočtu na rok 2015 predložiť poslancom na schválenie až v marci.

Bratislava 28. januára (TASR) – Hlavné mesto zostane v rozpočtovom provizóriu až do marca. Nový primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal (nezávislý) totiž plánuje návrh rozpočtu na rok 2015 predložiť poslancom na schválenie až na marcovom zasadnutí zastupiteľstva. Proti tomu sa už ohradil šéf jedného z poslaneckých klubov v mestskom parlamente Martin Borguľa (Smer-SD). Podľa neho je termín stanovený neskoro.

"Keďže termín volieb bol v novembri 2014 a primátor nastúpil do funkcie v decembri 2014, musí sa podrobne oboznámiť s hospodárením mesta za uplynulé obdobie a predložiť taký rozpočet, ktorý bude odrážať priority fungovania Bratislavy na ďalšie obdobie," vysvetlila bratislavská hovorkyňa Ivana Skokanová. "To vyžaduje určitý čas," podotkla.

Nesrovnal však nebol v minulom volebnom období len mestským poslancom, ale aj predsedom finančnej komisie.

Podľa Borguľu je urýchlené schválenie rozpočtu v záujme všetkých mestských podnikov, inštitúcií i Bratislavčanov. "Preto som vyzval pána primátora, aby predložil rozpočet na schválenie čo najskôr, aj za cenu zvolania mimoriadneho mestského zastupiteľstva," povedal predseda Klubu pre Bratislavu. Pôvodne sa malo podľa Borguľu o rozpočte rokovať už na februárovom zasadnutí.

Bratislava bola v rozpočtovom provizóriu aj minulý rok. Vtedajší primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) dokument z rokovania v decembri 2013 stiahol, lebo podľa neho nedošlo k dohode s poslaneckými klubmi na definitívnej podobe rozpočtu. Poslanci ho potom schválili koncom januára 2014.

V rozpočtovom provizóriu môže v jednom mesiaci mesto financovať len výdavky do výšky jednej dvanástiny rozpočtu predchádzajúceho roka.