Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Čestnými občanmi Starého Mesta sú Krčméry, Čekan aj Baláži

Na archívnej snímke odborník na infektológiu Vladimír Krčméry Foto: TASR/Martin Baumann

Ivanovi Balážimu bolo ocenenie udelené za založenie siete mobilných odberových miest na testovanie na ochorenie COVID-19, čím prispel k vyššej dostupnosti antigénového testovania aj pre Staromešťanov.

Bratislava 18. mája (TASR) – Slovenský epidemiológ a infektológ Vladimír Krčméry, biochemik Pavol Čekan, virológ Boris Klempa a záchranár Ivan Baláži sa stali čestnými občanmi bratislavského Starého Mesta. Ocenenia im boli udelené v utorok na rokovaní staromestského miestneho zastupiteľstva. Mestská časť svoje rozhodnutie odôvodňuje ich prínosom v boji proti pandémii nového koronavírusu.

Podľa starostky Starého Mesta Zuzany Aufrichtovej udelením čestných občianstiev oceňuje prístup ľudí, ktorí sa zaoberali vzniknutou situáciou a boli Staromešťanom nápomocní. „Ceníme si prístup každého jedného z ocenených. Každý iným spôsobom, ale aktívne a s výsledkami, prispeli k tomu, aby sme pandémiou prešli dôstojne a bez vážnych poškodení či už verejného alebo úradného života,“ povedala Aufrichtová.

Vladimírovi Krčmérymu bolo čestné občianstvo udelené za jeho odbornú prácu v permanentnom ústrednom krízovom štábe, smerujúcu k efektívnym krokom v boji s pandémiou a k záchrane ľudských životov aj na území Starého Mesta. Krčméry ocenil prácu viacerých občianskych združení, ktoré sa starajú o ľudí bez domova aj v čase pandémie.

„Je to ocenenie pre všetkých tých neviditeľných sociálnych pracovníkov, zdravotné sestry a lekárov, ktorí s láskou ošetrujú týchto našich spolubratov,“ uviedol pre TASR. Poznamenal, že zvládanie pandémie je spoločným dielom, keď samosprávy zohrali kľúčovú úlohu.

Pavol Čekan bol ocenený za významnú pomoc pri znovuotvorení prezenčného vyučovania na školách v Starom Meste a zabezpečenie jeho bezpečnosti. V spolupráci s vedcami Biomedicínskeho centra (BMC) Slovenskej akadémie vied sa napríklad spolupodielal na testovaní pedagogických a nepedagogických zamestnancov škôl, detí a ich rodičov.

Za pomoc s otvorením bezpečného prezenčného vyučovania na staromestských základných školách bolo ocenenie udelené aj Borisovi Klempovi. Participoval tiež na projekte opakovaného testovania učiteľov, žiakov a ich rodičov. „Pandémia je veľmi dlhá, všetci sme veľmi unavení a každé uznanie, každá pozitívna spätná väzba, ktorá sa nám dostane, pomáha prekonávať ťažké obdobie,“ vyjadril v poďakovaní Klempa.

Ivanovi Balážimu bolo ocenenie udelené za založenie siete mobilných odberových miest na testovanie na ochorenie COVID-19, čím prispel k vyššej dostupnosti antigénového testovania aj pre Staromešťanov.