Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislava

V Petržalke opäť čistia Chorvátske rameno od odpadu

Ilustračné foto Foto: TASR/Miroslav Košírer

Bratislavská mestská časť pravidelne organizuje čistenie koncom apríla pri príležitosti Dňa Zeme, tentoraz ho však pre nepriaznivé počasie presunula nadnes.

Bratislava 11. mája (TASR) – Chorvátske rameno v bratislavskej Petržalke sa aj tento rok dočkalo pravidelného čistenia. Mestská časť ho už desiatky rokov organizuje koncom apríla pri príležitosti Dňa Zeme, tentoraz ho však pre nepriaznivé počasie presunula nadnes. "Čistenie okolia Chorvátskeho kanála organizuje Petržalka už 20 rokov. Rokmi prerástlo vo veľké upratovanie, na ktorom sa zúčastňujú zamestnanci úradu, poslanci, seniori a mnohí Petržalčania," uviedla pre TASR Silvia Vnenková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu.

Záujemcovia a milovníci prírody sa môžu do čistenia brehov Chorvátskeho ramena pripojiť už od rána. Samospráva pre nich opäť pripravila potrebné náradie, rukavice a vrecia. V platnosti zostáva aj všetkých päť minuloročných stanovíšť, teda úsek od Dolnozemskej ulice po Medissimo, od premostenia Medissimo po Technopol, od Technopolu po premostenie Romanova, od premostenia Romanova po Jungmannovu a od premostenia Jungmannovej po Bosákovu ulicu.

Časť Chorvátskeho kanála pri pontónovom moste čistili osem hodín už 21. apríla potápači z klubu OCTOPUS, ktorí zároveň vyčistili aj ďalší úsek jazera Veľký Draždiak, a to do vzdialenosti osem metrov od brehu medzi detským ihriskom a zátokou pri lese. Okrem plastových a sklenených fliaš vytiahli aj spodnú kovovú časť detského kočiara, niekoľko uhynutých rýb, plastovú loďku či pneumatiku, v ktorej bola zabetónovaná lešenárska rúrka. "Pri pohľade z člna alebo vodného bicykla nemáte šancu si všimnúť takúto hrozbu pod hladinou. Skok do vody môže mať potom katastrofálne následky," upozornil predseda spolku ochrancov vody Tomáš Rácz.

Mestská časť hodnotí spoluprácu s ochrancami vody veľmi pozitívne. "Sú to profesionáli a svoju prácu berú mimoriadne vážne. Pri čistení sú precízni a veľmi ochotne sa porozprávajú aj s Petržalčanmi, ktorí sa pri nich pristavia a zaujímajú sa o ich náročnú prácu," skonštatoval petržalský starosta Vladimír Bajan. Okrem toho, že pomáhajú pri čistení Chorvátskeho ramena a počas leta zabezpečujú vodnú službu na prírodnom jazere Veľký Draždiak, sa napr. v minulom roku počas týždňa dobrovoľníctva podujali vyčistiť aj časť jazera Malý Draždiak.

Čistenie Chorvátskeho ramena nie je jedinou akciou takéhoto druhu. Značný záujem prejavili obyvatelia aj počas marcového Týždňa čistoty v Petržalke. Tento rok sa prihlásili okrem väčšiny základných škôl aj obyvatelia z desiatich lokalít Petržalky a tiež športové kluby, napr. basketbalový klub na Budatínskej či vodáci z klubu Dunajčík. "Dobrovoľníkom sme vydali viac ako 500 vriec na odpad a o ich odvoz sa postaral Miestny podnik verejnoprospešných služieb Petržalka," dodala Vnenková.