Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

Bratislava spojí vo štvrtok asi 11.000 detí z rôznych krajín sveta

Pohľad na hlavné mesto SR, Bratislavu Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zámerom projektu Integrácia je spájanie detí s ťažším štartom do života prostredníctvom kultúry a prehliadky talentu.

Bratislava 31. augusta (TASR) – Hlavné mesto sa stane dejiskom charitatívneho nadnárodného koncertu Integrácia 2015, ktorý sa bude konať vo štvrtok 3. septembra v priestoroch Zimného štadióna Ondreja Nepelu. Vďaka tomuto podujatiu sa v Bratislave spojí približne 11.000 detí z rôznych škôl zo Slovenska, siedmich krajín Európy a Severnej Ameriky.

Zámerom projektu Integrácia je spájanie detí s ťažším štartom do života prostredníctvom kultúry a prehliadky talentu. "Projekt už dokázal, že je jednou z foriem, ako v našej spoločnosti ukázať cestu k vzájomnej tolerancii a porozumeniu detí zo základných a špeciálnych škôl, intaktnej mládeže a detí s postihnutím," informujú organizátori akcie občianske združenie Integrácia svieti pre všetky deti rovnako.

Začiatok nadnárodného koncertu je vo štvrtok naplánovaný na 11.00 h. Záštitu nad ním prevzali prezident SR Andrej Kiska a bratislavský primátor Ivo Nesrovnal. Na koncerte si detskí diváci budú môcť užiť vystúpenia najznámejších slovenských a českých hudobných skupín a interpretov. Po ňom sa asi o 13.30 h presunú autobusmi MHD na stretnutie s prezidentom Kiskom, predsedom Národnej rady SR Petrom Pellegrinim, primátorom Nesrovnalom a ministrom školstva Jurajom Draxlerom.

"Počas dňa deti čaká bohatý program za účasti atraktívnych hostí, napríklad slovenských hráčov NHL, futbalovej reprezentácie SR, či návštevy pamiatok a atrakcií hlavného mesta," priblížila TASR hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová. V pláne je návšteva múzeí a galérií, nového Slovenského národného divadla, plavba loďou po Dunaji či návšteva Akadémie Policajného zboru na Sklabinskej ulici. 

Bratislavská samospráva i organizátori podujatia žiadajú verejnosť v súvislosti s touto akciou o toleranciu a pochopenie. "V čase konania koncertu a sprievodných aktivít sa bude Bratislavou presúvať veľkého množstvo autobusov prevážajúcich deti, čo bude klásť zvýšenú záťaž na dopravu v meste," vysvetlila Skokanová. Prvých 2000 detí pricestuje do hlavného mesta vlakmi z Košíc v stredu 2. septembra a ich dopravu na vysokoškolské internáty zabezpečí Dopravný podnik Bratislava (DPB) mimoriadnymi električkami s označením loga Integrácia.

Na ďalší deň, vo štvrtok, sa deti presunú z internátov k zimnému štadiónu autobusmi, trolejbusmi i pešo. V ten istý deň ráno pricestuje 6000 detí z regiónov 120 autobusmi k štadiónu na Pasienkoch, kde budú mať zabezpečené parkovanie. "Odchod detí vlakmi a autobusmi po akciách bude postupný, aby nespôsobil komplikácie v bratislavskej doprave," podotkla Skokanová.