Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislava

Bratislava, Eurocities a UNICEF vyzvali vytrvať v podpore utečencov

Na snímke psík na lehátku v stane na dočasné ubytovanie vo veľkokapacitnom krízovom centre pre utečencov z Ukrajiny v Michalovciach 26. marca 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Podľa regionálneho riaditeľa UNICEF pre Európu a strednú Áziu Philippe Coriho majú práve samosprávy jedinečnú možnosť riešiť potreby detí a rodín utečencov.

Bratislava 1. júna (TASR) – Mesto Bratislava a organizácie Eurocities a UNICEF vyzvali vo štvrtok na vytrvanie v solidarite a podpore utečencov z Ukrajiny. Urobili tak na medzinárodnom stretnutí v Bratislave. Zástupcovia európskych samospráv diskutovali nielen o krátkodobých krízových riešeniach, ale aj o dlhodobých stratégiách začleňovania utečencov. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková.

"Na Ukrajine stále pokračuje vojna. Stále tam zomierajú ľudia. A Ukrajina aj naďalej potrebuje našu pomoc," odkázal primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Podujatie bolo osobitne zamerané na identifikáciu najlepších spôsobov podpory detí utečencov a zraniteľných detí v novej hosťujúcej krajine. Diskutujúci sa zhodli na tom, že špeciálna pozornosť pri tejto ohrozenej skupine sa nevyhnutne musí venovať psychosociálnej podpore, starostlivosti o duševné zdravie, inkluzívnemu vzdelávaniu i prístupu k adekvátnej zdravotnej starostlivosti.

Podľa regionálneho riaditeľa UNICEF pre Európu a strednú Áziu Philippe Coriho majú práve samosprávy jedinečnú možnosť riešiť potreby detí a rodín utečencov. "Znalosť miestnych komunít prirodzene spravila zo samospráv poskytovateľov životne dôležitých služieb v prvej línii. Mestá dnes zohrávajú kľúčovú rolu v zabezpečovaní sociálnej súdržnosti pre každé dieťa," skonštatoval Cori.

Komunity na Slovensku i v Európe preukázali podľa diskutujúcich silu kolektívnej pomoci a súcitu. A to tým, že poskytli prístrešie, jedlo, vzdelávanie či pracovné príležitosti, ale zároveň celkovo podporili sociálne začlenenie utečencov od úplného začiatku vojenského konfliktu. Keďže vojna pretrváva, nielen utečenci, ale rovnako aj ich hostiteľské komunity potrebujú neustálu podporu a solidaritu.

"Mestá dnes viac ako kedykoľvek predtým potrebujú podporu, vrátane finančnej, na transformáciu núdzovej reakcie na dlhodobé strategické prístupy bez toho, aby boli ohrozené základné služby pre deti utečencov," poznamenal generálny tajomník Eurocities André Sobczak.

Na Slovensku požiadalo o štatút utečenca viac ako 100.000 Ukrajincov. Viac ako milión ich prešlo územím Slovenskej republiky od začiatku konfliktu.