Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

V Bratislave budú pre horúčavy k dispozícii cisterny s pitnou vodou

Cisterna na Hlavnom námestí, archívne foto Foto: TASR/Miroslav Košírer

Osvieženie poskytnú aj bratislavské mestské kúpaliská, ktoré budú mať predĺženú otváraciu dobu do 20.00 h.

Bratislava 16. júla (TASR) - Pre horúčavy, ktoré majú v najbližších dňoch zasiahnuť aj hlavné mesto, budú na Hlavnom námestí a na Poštovej ulici v Bratislave k dispozícii cisterny s pitnou vodou. O ochladenie vzduchu a komunikácií sa počas horúcich dní postarajú polievacie autá, ktoré budú jazdiť v uliciach centra hlavného mesta a jeho okolí. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Osviežiť sa pohárom pitnej vody z cisterien môžu ľudia v piatok 17. júla a v sobotu 18. júla od 10.00 približne do 17.00 h, a to na Hlavnom námestí a na Poštovej ulici. "Už počas posledných horúčav bol o túto možnosť skutočne veľký záujem. Približne 45.000 ľudí sa osviežilo pitnou vodou z cisterien, pričom sa vypilo viac ako 9000 litrov vody," priblížila Skokanová.

Polievacie autá budú jazdiť počas piatka a soboty v uliciach centra Bratislavy a v jeho širšom okolí, a to v čase od 06.00 do 22.00 h. Mali by tak prispieť k ochladzovaniu ovzdušia, vozovky či zníženiu prašnosti v uliciach mesta. "Počas posledných horúčav sa polialo viac ako 2,32 milióna m2 povrchu ciest," podotkla hovorkyňa.

Verejnosť má k dispozícii aj pitné fontány, ktoré fungujú nepretržite na Panskej ulici, Hviezdoslavovom námestí, Župnom námestí, Námestí SNP či na Hlavnom námestí. Osvieženie poskytnú aj bratislavské mestské kúpaliská, ktoré budú mať predĺženú otváraciu dobu do 20.00 h.

"Podľa vývoja počasia bude mesto rozhodovať o prípadnom predĺžení týchto opatrení," dodala Skokanová.