Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

Primátori a starostovia mestských častí Bratislavského kraja

Erb mesta Bratislava Foto: Heraldický register

Teraz.sk ponúka informácie TASR o primátoroch a starostoch bratislavského kraja podľa neoficiálnych výsledkov.

Bratislava 15. novembra (Teraz.sk) -Vďaka patrí všetkým Bratislavčanom a Bratislavčankám, že prišli v počte, ktorý presiahol naše očakávania. Vyhlásil to dnes v reakcii na neoficiálne výsledky komunálnych volieb nový primátor hlavného mesta SR Ivo Nesrovnal (nezávislý, vystúpil z SDKÚ-DS).

Ako ďalej uviedol, je potešený, že ľudia prišli a ukázali, že im nie je ľahostajný osud Bratislavy. „Som rád, že veria, že veci sa dajú posunúť dopredu. Aj naše hlavné mesto môže byť také, aké ho chcú mať.“ Zároveň sa poďakoval svojej partnerke a dcére za ich podporu.

Ešte v úvode svojho volebného večera pre médiá uviedol, že po víťazstve plánuje podať ruku všetkým zamestnancom magistrátu a stretnúť sa s novými zvolenými starostami. Samotným občanom sľubuje poriadok na magistráte i v mestských firmách, audit všetkých zmlúv a zrušenie tých nevýhodných.



Nesrovnal bojoval v komunálnych voľbách o post bratislavského primátora s nezávislými kandidátmi - Petrom Čiernikom, Kristínou Ulmanovou, Andrejom Palackom, Milanom Kňažkom (nezávislý s podporou KDH, SDKÚ, Most-Híd, Sieť, NOVA) a Milanom Ftáčnikom (nezávislý s podporou Smeru), ktorého strieda na primátorskej stoličke. Ftáčnik bol hlavou bratislavskej samosprávy od roku 2010.

Primátorom Malaciek sa stane Říha

Novým primátorom mesta Malacky sa stal občiansky kandidát Juraj Říha. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

Juraj Říha získal v rámci 12 volebných okrskov v Malackách najviac hlasov spomedzi ôsmich kandidátov na primátora.

Neoficiálne čiastkové výsledky v Bratislave podľa Štatistického úradu

Neoficiálne volebné výsledky v Bratislave
Foto: Štatistický úrad SR


Priebeh volebného dňa

Na snímke úradujúci a kandidát na primátora Bratislavy Milan Ftáčnik vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky vo volebnej miestnosti na ZŠ Matky Alexie vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí v Bratislave
Foto: TASR/Vladimír Benko
Výsledok, ktorý povie, kto sa stane na ďalšie štyri roky bratislavským primátorom, bude relatívne tesný a zrejme bude treba počkať na spočítanie všetkých hlasov. Traja kandidáti sa totiž dostali na podobnú pozíciu. Takto to dnes odhadol súčasný primátor a kandidát na primátora Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) po svojom volebnom akte. "Súboj troch kandidátov by ale mohol vyprovokovať väčšiu volebnú účasť," vyhlásil.

Primátor dnes spolu s manželkou odvolil v centre Bratislavy na Základnej škole Matky Alexie. Vo volebnej miestnosti musel čakať. "Tá voľba sa zdržiava tým, že dostanete 41 kandidátov, v Petržalke okolo 80 a máte sa medzi nimi rozhodnúť," podotkol Ftáčnik. Voliči totiž nedostávajú domov zoznam všetkých kandidátov. "Teda starší človek, ktorý by si chcel ten zoznam pozrieť, pripraviť sa, rozhodnúť sa doma v pokoji, koho bude voliť, a priniesť si, povedzme, papierik s číslami, že toho na túto funkciu, toho na inú, tak to nemá možnosť urobiť," uviedol. Štát by mal podľa neho toto uvážiť a zapracovať do volebného zákona.

Súčasný primátor a kandidát na primátora plánuje zvyšok dňa prežiť skôr rodinným spôsobom. "Tá kampaň bola náročná, takže sa snažím trochu si oddýchnuť. Večer budeme spoločne čakať na výsledky volieb, to tiež bude dlho trvať. Chcem sa na to pripraviť, trochu si oddýchnuť, prísť na iné myšlienky, a potom sa znova vrátiť do toho volebného cyklu," vysvetlil.

Ftáčnik by chcel čo najvyššiu volebnú účasť. "Vtedy je mandát pre poslancov aj primátora silný a majú možnosť sa oprieť o dôveru voličov," dodal.



M. Kňažko odvolil, pred čakaním na výsledky bude oddychovať s rodinou



Na snímke kandidát na primátora Bratislavy Milan Kňažko hlasuje vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 15. novembra 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Michal Svítok
Pár minút po desiatej hodine uskutočnil vo volebnej miestnosti v Základnej škole na Hlbokej ulici v bratislavskom Starom Meste svoj volebný akt Milan Kňažko, ktorý kandiduje na bratislavského primátora. Pred novinárov predstúpil pokojný a vyrovnaný.

"Nervozitu necítim, spal som dobre," oznámil. Pri vypĺňaní voličských lístkov sa za plentou neponáhľal. "Je veľa kandidátov na poslancov, veľa mien, nechcel som urobiť chybu," uviedol. Volebnú účasť na dnešných komunálnych voľbách odhaduje v Bratislave na približne 50 percent.

Kňažko priznal, že kampaň pred voľbami bola vyčerpávajúca. Potešil ho ale záujem jednotlivcov i občianskych združení o dianie v hlavnom meste. "Mal som veľa užitočných stretnutí, som rád, že Bratislavčanom záleží na tom, ako bude Bratislava vyzerať," povedal.

Dnešný deň využije Kňažko na oddych, chystá sa tiež stretnúť so synom a trojročným vnukom.



I. Nesrovnal odvolil v triede, ktorú navštevoval ako prvák



Po jedenástej hodine prišiel spolu s rodinou odvoliť do Základnej školy na Jelačičovej ulici v bratislavskom Ružinove kandidát na primátora hlavného mesta Ivo Nesrovnal. Samotný volebný akt bol pre neho špecifický, pretože prebiehal v triede, do ktorej chodil ako prvák.

"To bola moja 1. B a dnes, po 44 rokoch, v tej istej triede sme volili primátora. Je to pre mňa také zavŕšenie určitého oblúku môjho bratislavského osudu," povedal novinárom.

Na snímke kandidát na primátora Bratislavy Ivo Nesrovnal hlasuje vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 15. novembra 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Michal Svítok
Nesrovnal verí, že sa dnes ľudia rozhodnú správne a v prospech Bratislavy. Zároveň očakáva čo najvyššiu volebnú účasť, pretože ide podľa neho viac ako o bežné voľby. "Nie je dobré zostať doma a tváriť sa, že sa nás to netýka, opak je pravdou. Keď sa do toho nepustíme spoločne, tak potom môžeme zase len nariekať," uviedol. Čas do zverejnenia výsledkov komunálnych volieb chce stráviť s rodinou a priateľmi.



Bratislava -kandidáti na primátora

Milan Ftáčnik - nezávislý s podporou Smer-SD
Milan Kňažko - nezávislý s podporou KDH
Ivo Nesrovnal - nezávislý
Andrej Palacko - nezávislý
Kristína Ulmanová – nezávislá
Peter Čiernik - nezávislý