Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Majáles bude patriť hudbe, zábave i diskusiám o Európe

Zľava spevák a gitarista kapely Hex Peter Dudák alias Ďuďo a Tomáš Yxo Dohňanský vystupujú na Bratislavskom majálese 2012 na Tyršovom nábreží v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Detailný program festivalu možno nájsť na www.bratislavskymajales.sk

Bratislava 28. apríla (TASR) – Trojdňový Bratislavský majáles ponúkne aj v tomto roku množstvo hudobných vystúpení i pestrú paletu sprievodných podujatí. Už tradičný festival na pravom brehu Dunaja sa začína vo štvrtok 30. apríla.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal na dnešnej tlačovej konferencii povedal, že mesto toto podujatie, ktoré má v Bratislave silnú tradíciu, rado organizuje. "Je vždy zárukou kvality a dobrého zážitku, ktorý sa spája s májom, Dunajom i panorámou Bratislavy," uviedol Nesrovnal. Pavol Murín z Občianskeho združenia (OZ) Bratislavský majáles vyjadril nádej, že aj tento rok vyjde počasie, tak ako to vo väčšine prípadov býva. Organizátori veria aj vo vyššiu návštevnosť ako minulý rok. "Pomôcť by k tomu malo aj to, že v piatok je voľný deň," skonštatoval Murín.

Centrum zábavy na Tyršovom nábreží sa bude koncentrovať najmä v okolí hlavného pódia, kde od štvrtka popoludnia do sobotňajšieho (2.5.) neskorého večera vystúpi 15 interpretov. Príležitosť dostanú menej známi domáci interpreti i osvedčená esá, ako je napríklad HEX, Polemic, Vidiek, Slobodná Európa či prešovskí hudobníci Chiki Liki Tu-a. Najmä starší sa môžu tešiť na Václava Neckářa. Pred návštevníkmi sa predstaví aj skupina Karpina, ktorá svojou najznámejšou pesničkou (ne)spopularizovala Prievidzu, a taktiež aj katalánske zoskupenia La Troba Kung-Fú.

V rámci sprievodného programu na Tyršovom nábreží bude aj tento rok kreatívny trh – Májový džem. Pripravené sú diskusie o prítomnosti i budúcnosti Európy a Európskej únie. "Som rád, že môžeme tomuto podujatiu pridať aj európsky rozmer," uviedol Dušan Chrenek zo zastúpenia Európskej komisie (EK) v SR. Pripomenul, že v tomto roku si práve na začiatku mája pripomíname nielen 11. výročie vstupu SR do EÚ, ale aj Deň Európy a 65. výročie Schumannovej deklarácie (9.5.1950) - mementa, s ktorým sa spája začiatok integrácie Európy. "S prihliadnutím na to, že oslavujeme 70. výročie skončenia 2. svetovej vojny, si môžeme pripomenúť Schumannovu deklaráciu ako medzník, ktorý prepojil mier a integráciu Európy," povedal Chrenek.

Témou diskusií, ktoré sa budú týkať súčasnosti Európy a EÚ, budú tiež eurofondy a ich čerpanie v Bratislavskom kraji, pričom sa na tejto diskusii v sobotu popoludní zúčastnia primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal i predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo.

V sobotu (2.5.) sú pre návštevníkov pripravené aj workshopy a poradenstvo pre tých, ktorí sa chcú dozvedieť viac o pestovaní a údržbe zelene. Aktívni športovci si zasa v sobotu môžu odjazdiť cyklojazdu po Bratislave a okolí, ktorá sa začína a končí na Tyršovom nábreží a má dva okruhy, 26-kilometrový základný a 19-kilometrový pre rodiny s deťmi.

Vyvrcholením programu Bratislavského majálesu bude aj tentoraz ohňostroj s hudobnou kulisou na motívy slávneho valčíka „Na krásnom modrom Dunaji“ od Johanna Straussa, ktorý budú odpaľovať priamo z plavidla uprostred Dunaja. Detailný program festivalu možno nájsť na www.bratislavskymajales.sk