Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Bratislava

Mediačná kancelária hlavného mesta vyriešila doteraz 55 sporov

Foto: TASR/Martin Baumann

Od jej zriadenia v roku 2014 ju do štvrtka (25.8.) navštívilo 112 sporových strán.

Bratislava 29. augusta (TASR) - Mediačnej kancelárii hlavného mesta sa podarilo vyriešiť už 55 prípadov. Od jej zriadenia v roku 2014 ju do štvrtka (25.8.) navštívilo 112 sporových strán. Na mediáciu bolo vhodných 89 prípadov. Zvyšok sa riešil formou konzultácie, prípadne pomocou iných inštitúcií. Od septembra plánuje kancelária rozšíriť a zefektívniť poskytovanie svojich služieb. TASR o tom informovala Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu.

Podľa mediátora Františka Kutlíka sa obyvatelia na nich obracajú najmä pre konflikty v rodine a rodinných vzťahoch, narušené susedské vzťahy, nájomné spory či pre problémy na pracoviskách. "Našim mediátorom sa podarilo vyriešiť 55 prípadov z 89, v deviatich prípadoch sa strany nedohodli a pri zvyšných sa mediácia ani nezačala, protistrana totiž o tento druh alternatívneho riešenia sporov nemala záujem," priblížil.

Podľa bratislavského magistrátu nadobudol od 1. júla účinnosť nový civilný mimosporový poriadok, ktorý spolu s nedávno prijatou novelou zákona o mediácii výrazne posúva možnosti mediácie v rôznych oblastiach alternatívnych riešení sporov. "To platí aj pre riešenie sporov pomocou mediačnej kancelárie hlavného mesta, ktorá začína už tretí rok svojho pôsobenia v priestoroch Primaciálneho paláca v Bratislave," podotkla Kohútiková.

Od septembra plánuje kancelária pokračovať najmä v priamych mediáciách s občanmi a inštitúciami s doterajšou agendou, no súčasne chce rozšíriť svoj záber. Predovšetkým sa prednostne zamerať na seniorov a ich problémy v rámci medzigeneračných konfliktov, napríklad prostredníctvom odborných prednášok. "Mediátori chcú naštartovať aj spoluprácu s kolegami zo Slovenského inštitútu pre mediáciu, Asociácie rodinných mediátorov Slovenska, kolegami z magistrátnych kancelárii v Českej republike i odborníkmi na sociálnu problematiku," priblížila Kohútiková.

Mediačná kancelária hlavného mesta sídli na prízemí bratislavského Primaciálneho paláca. Otvorená je každý pracovný štvrtok od 15.00 do 19.00 h. Úvodné sedenie u mediátorov je bezplatné, ostatné sú už v réžii sporových strán.