Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

Mesto Bratislava obnovilo fasádu Mirbachovho paláca

Mirbachov palác Foto: wikipedia

Táto národná kultúrna pamiatka má tak teraz vzhľad pôvodnej architektúry zo 60. rokov 18. storočia.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Obnova fasády Mirbachovho paláca, ktorá bola v zlom stave, je už ukončená. Táto národná kultúrna pamiatka má tak teraz vzhľad pôvodnej architektúry zo 60. rokov 18. storočia. TASR o tom informovala Katarína Kohútiková z tlačového oddelenia bratislavského magistrátu.

"Mirbachov palác je jedným z najvýznamnejších klenotov Bratislavy a od roku 1948 je palác vo vlastníctve mesta. Je preto našou povinnosťou starať sa oň a udržiavať ho aj pre budúce generácie," povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal s tým, že tento palác patrí k najzachovalejšej pôvodnej architektúre starého Prešporka.

Hlavné mesto prostredníctvom mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy realizovalo obnovu fasády Mirbachovho paláca od 18. júla do 26. septembra. "Cieľom obnovy fasády bolo reštaurátorským spôsobom dosiahnuť čo najlepší technický a estetický stav fasády vrátane všetkých jej prvkov," priblížila Kohútiková. Práce sa realizovali v spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom v Bratislave, ktorý navrhol reštaurovanie na základe reštaurátorského prieskumu.

Práce boli zamerané na obnovu fasády, kamenných portálov, soklov a ostení, drevených okien, dverí i mreží. "V rámci reštaurátorských prác bola realizovaná aj úprava kamenných fragmentov, doplnenie modelácie štukovej výzdoby a chýbajúcich častí omietkovej vrstvy, vytvorenie kópie umelo-kamennej vázy odliatím a farebná úprava erbových polí v intenciách heraldickej farebnosti erbov grófa Nyára následne osadených do kartuše tympanónu paláca," spresnil riaditeľ mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy Vladimír Gašperák. Ako podotkol, rozhodli sa aj pre zlátenie kovových doplnkov, napríklad rokajového štítka, kľučiek brán či rokajovej výzdoby mreží balkóna, ktoré boli zlátené aj v pôvodnej architektúre paláca.

Obnovou prešli taktiež aj okenné krídla, vstupné brány či kamenné sokle, ktoré pre veľký rozsah poškodenia boli nahradené novými kópiami.

"Veľmi ma teší, že Mirbachov palác, ktorý sa nachádza v srdci mestskej pamiatkovej rezervácie Bratislavy, sa reštauroval s vysokou mierou zachovania pôvodných prvkov ako v exteriéri, tak v interiéri, čo mu dáva punc autenticity," povedal riaditeľ mestskej organizácie Galéria mesta Bratislavy Ivan Jančár.

Práce na obnove fasády Mirbachovho paláca vyšli na 347.000 eur a hradené sú z vládnej dotácie v rámci predsedníctva SR v Rade EÚ.