Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Bratislava

Bratislava obstála v kontrole hospodárenia s verejnými financiami

Foto: TASR

Kontrola bola konkrétne zameraná na stav verejných financií a majetku v meste.

Bratislava 26. januára (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR v decembri 2016 skonštatoval, že nakladanie s verejnými financiami hlavného mesta SR Bratislavy v roku 2015 bolo v súlade s platnými zákonmi a všeobecne záväznými právnymi predpismi. NKÚ nezistil žiadne závažné porušenia stavu verejných financií a majetku mesta. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Predmetom kontroly, ktorá prebiehala od 26. augusta do 8. decembra 2016, bol rozpočet mesta, záverečný účet mesta, dodržiavanie všeobecne záväzných právnych predpisov pri hospodárení s verejnými prostriedkami, nakladanie s majetkom mesta, plnenie opatrení z predchádzajúcich kontrol a vnútorný kontrolný systém. Kontrola bola zameraná na stav verejných financií a majetku v meste.

"Komplexným posúdením všetkých súčastí tvoriacich vnútorný kontrolný systém mesta bolo zistené, že hlavné mesto malo pri výkone samosprávy vytvorený primerane účinný systém kontroly a malo vytvorené vhodné organizačné, finančné, personálne a materiálne podmienky na jeho nezávislý výkon," píše sa v protokole o výsledku kontroly.

Kontrolóri zistili podľa Skokanovej len niekoľko nedostatkov formálneho a administratívneho charakteru, na základe ktorých mesto aktuálne prijíma potrebné opatrenia. "Tie do budúcna pomôžu mestu ešte viac zlepšiť interné procesy a zlepšiť stav verejných financií a majetku mesta. Protokol o výsledku kontroly obsahuje aj štyri odporúčania, ktoré mesto postupne zavádza," spresnila.

NKÚ skontroloval tiež plnenie opatrení hlavného mesta vyplývajúcich z predošlej kontroly stavu verejných financií a majetku mesta, ktorá sa realizovala v roku 2013. Účinnosť prijatých opatrení na odstránenie zistených nedostatkov podľa samosprávy vyhodnotili kontrolóri ako vyhovujúcu.