Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Bratislava i mestské časti pripravujú petíciu. Za zákaz hazardu

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Štefan Puškáš

Podľa hovorkyne Bratislavy Ivany Skokanovej sa v súčasnosti pripravuje finálny text petície a formuje sa tiež petičný výbor.

Bratislava 19. mája (TASR) – Hlavné mesto SR Bratislava a bratislavské mestské časti spustia petíciu za zákaz hazardných hier na území mesta. Podľa hovorkyne Bratislavy Ivany Skokanovej sa v súčasnosti pripravuje finálny text petície a formuje sa tiež petičný výbor.

Podstatou petície je žiadosť obyvateľov Bratislavy vo veku od 18 rokov adresovaná mestskému zastupiteľstvu na prijatie všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorým bude ustanovené, že hazardné hry nie je možné prevádzkovať na území hlavného mesta. Aby bola petícia záväzným podkladom pre nové VZN, musí ju podpísať minimálne 30 percent dospelých obyvateľov hlavného mesta. Samotné nariadenie musí prijať hlavné mesto ako obec s platnosťou pre celé svoje územie. Mestské časti Bratislavy rovnako i Košíc totiž podľa platného zákona nemajú právomoc prijať takéto VZN.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal túto iniciatívu a spoločný postup víta, obmedzovanie hazardných hier je podľa neho veľmi dôležité. Pripomína zároveň, že v súčasnosti hlavné mesto ťahá v boji s hazardom za kratší koniec. "Licenčný povoľovací prístup pre žiadateľa je v zákone formulovaný ako nárokovateľný, to znamená, že ak prevádzkovateľ splní všetky zákonné podmienky, hlavné mesto mu individuálnu licenciu musí vydať," skonštatoval Nesrovnal.


Mesto vydáva individuálnu licenciu len na prevádzkovanie hazardných hier prostredníctvom výherných prístrojov. Žiadateľom môže byť akciová spoločnosť alebo spoločnosť s ručením obmedzeným so základným imaním vo výške najmenej 66.300 eur. Žiadateľ je povinný uviesť požadované informácie a priložiť doklady, ktoré taxatívne stanovuje zákon. Ide o 28 podmienok, medzi iným napríklad výpis z obchodného registra, stanovy spoločnosti, návrh organizačnej štruktúry, návrh obchodno-finančného plánu na roky 2015–2017, materiálno–technické zabezpečenie, výpis z registra trestov a pod.