Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislavskí poslanci sa pre pamiatky na hrade obrátili na prezidenta

Bratislavský hrad Foto: TASR

Výstavbu garáži aktivisti považujú za pohreb dejín.

Bratislava 1. júna (TASR) – Bratislavskí mestskí poslanci sa pre keltsko-rímske pamiatky, ktoré sa našli pri výstavbe podzemných garáži na Bratislavskom hrade, dnes obrátili na prezidenta SR Andreja Kisku. Poslanci Lucia Štasselová, Branislav Kaliský a Ján Mrva spoločne adresovali prezidentovi výzvu. V nej ho žiadajú, aby vyvinul tlak na predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho a ministra kultúry Mareka Maďariča s cieľom zachovať a sprístupniť nájdené staroveké pamiatky na hrade, a to aj za cenu zmeny projektu.

Od prezidenta zároveň požadujú, aby podporil podnety odbornej verejnosti a občianskych združení na preverenie pochybností zákonov a predpisov pri nakladaní s unikátnymi pamiatkami v slovenskom i európskom kontexte. „Prísľuby predsedu parlamentu Petra Pellegriniho z marca sa nenaplnili a pamiatky sa ďalej ničia podobne ako v Sýrii," povedal pre TASR Mrva. Ako tvrdí, Andrej Kiska môže svojím vplyvom tento stav zvrátiť. Nateraz Mrva nevylučuje, že sa pre keltsko-rímske pamiatky obrátia aj na iné štátne orgány. "Otázka týchto výnimočných pamiatok, ktorým nie sú 700 kilometrov naokolo podobné, je taká zásadná, že treba použiť aj výnimočné spôsoby na ich záchranu. Je proti zdravému rozumu, keď si dlhodobo hľadané stratené mesto zalejeme betónom," priblížil.

Skupina mestských poslancov, ktorá adresovala prezidentovi výzvu, iniciovala na májovom bratislavskom mestskom zastupiteľstve aj prijatie už tretieho vyhlásenia k záchrane starovekých pamiatok na Bratislavskom hrade. V prvom uznesení z februára tohto roka žiadali poslanci primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala o zasadenie sa za zastavenie stavby podzemných garáží na hrade. Druhé vyhlásenie z konca apríla sa týkalo zachovania pamiatok a zmeny projektu na spoločensko-kultúrnu funkciu, vrátane prezentovania pamiatok in situ.

Na znak odporu proti výstavbe podzemných garáží na Bratislavskom hrade, na mieste, kde sa keltsko-rímske pamiatky našli, obalili minulý týždeň občianski aktivisti vstupnú bránu do areálu hradu čiernym súknom. Výstavbu garáži aktivisti považujú za pohreb dejín.

Kancelária NR SR tvrdenia aktivistov odmieta. "Ohradzujeme sa voči klamstvám a obvineniam z nezákonných postupov pri rekonštrukcii a dostavbe areálu Bratislavského hradu," uviedol jej tlačový odbor. So všetkými pamiatkami a nálezmi sa podľa Kancelárie NR SR zaobchádza v súlade s rozhodnutiami a pod dozorom Krajského pamiatkového úradu, a teda v súlade so zákonom.

"Tieto fakty potvrdili aj početné kontroly a inšpekcie dozorných orgánov pamiatkovej starostlivosti. Zhodlo sa na tom aj odborné grémium, kde boli aj zástupcovia iniciatívy SOS Bratislavský hrad, ale aj zahraniční experti, dokonca aj tí, ktorých nominovala iniciatíva," dodal tlačový odbor.