Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Múzeum mesta Bratislavy pripravilo výstavu k obsahu časovej schránky

Na snímke pergamenové písomnosti 21. októbra 2021 v Bratislave. Foto: TASR – Martin Baumann

Medená časová schránka, ktorá bola umiestnená v hlave archanjela Michala, je unikátna aj tým, že má v rámci známych nájdených časových schránok úctyhodný vek.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Múzeum mesta Bratislavy pripravilo špeciálnu výstavu venovanú obsahu časovej schránky z Michalskej veže otvorenej po 175 rokoch pri príležitosti jej generálnej rekonštrukcie a reštaurovania sochy archanjela Michala. Počas nadchádzajúceho víkendu tak bude môcť verejnosť vidieť nájdené dokumenty, písomnosti a ďalšie predmety.

„Chceme, aby si ich ľudia mohli pozrieť aj naživo," uviedla pre TASR Katarína Selecká z oddelenia marketingu a komunikácie Múzea mesta Bratislava. Vystavené budú v rovnakých priestoroch Starej radnice, v ktorých bola schránka tento týždeň otvorená. Záujemcovia si ich budú môcť pozrieť v sobotu (23. 10.) a v nedeľu (24. 10.) od 10.00 do 18.00 h.

Časová schránka ukrývala dokumenty z 18. a 19. storočia, dobové platidlá či výmenné lístky po devalvácii vtedajšej meny po štátnom bankrote, škatuľku s relikviami deviatich svätcov zatavenými v posvätnom vosku, ale tiež medené platničky, mená členov tzv. širšej i užšej mestskej rady či papier s nemeckým textom s menami zhotoviteľov krovu helmice spolu s odkazom v podobe prosby o modlitbu za ich duše z 1758, keď bola schránka vyhotovená medikováčskym majstrom Petrom Ellerom. Otvorená bola doteraz celkovo trikrát.

Medená časová schránka, ktorá bola umiestnená v hlave archanjela Michala, je unikátna aj tým, že má v rámci známych nájdených časových schránok úctyhodný vek. V Bratislave sa našla časová schránka v kostole Klarisiek (uložená v roku 1899 a otvorená v roku 2009), v podstavci sochy Márie Terézie (uložená v roku 1897 a otvorená v roku 1921) či v modeli uhorskej koruny vo veži Katedrály sv. Martina (uložená v roku 1905 a otvorená v roku 2010).