Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Bratislava môže byť v provizóriu dlhšie, poslanci nemajú hrubé čísla

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Foto: TASR/Michal Svítok

Poslanci by návrh rozpočtu mali schvaľovať v marci, hlavné mesto sa však z provizória zrejme ani vtedy nedostane.

Bratislava 24. februára (TASR) – Ani len hrubé čísla, žiadne podklady a prezentácia s faktickými chybami. Takto podľa šéfov poslaneckých klubov predstavil bratislavský primátor Ivo Nesrovnal (nezávislý) minulý týždeň svoje východiská v rozpočte mesta. Poslanci by návrh rozpočtu mali schvaľovať v marci, hlavné mesto sa však z provizória zrejme ani vtedy nedostane. "Keďže nevieme, kde chce mesto šetriť a kde chce pridať, nemôže primátor očakávať, že rozpočet bude už o mesiac schválený," informoval na dnešnej tlačovej konferencii šéf Pravicového klubu Jozef Uhler (Sieť).

Predseda najväčšieho poslaneckého klubu a šéf finančnej komisie Ján Budaj zo Zmeny zdola tvrdí, že od decembra minulého roka apeluje na primátora, aby dal dohromady aspoň ideový zámer rozpočtu. "Dosiaľ ale finančná komisia nedostala žiadne podklady a ani prezentácia, ktorá sa uskutočnila minulý týždeň, nám nedala do rúk dokonca ani záznam tej prezentácie," podotkol Budaj.

Poslanci tak podľa neho nemôžu pracovať, nemôžu sa zúčastňovať na príprave rozpočtu nejakými poznámkami alebo pripomienkami, lebo nemajú čo pripomienkovať. "Už je tá situácia alarmujúca. Od volieb prešli viac než tri mesiace a myslíme si, že treba tú prácu zdynamizovať," zdôraznil Budaj.

S Budajom súhlasí aj Uhler a predseda Klubu Most-Híd Rastislav Žitný. Minulotýždňová prezentácia poslancom podľa Uhlera nič nepriniesla a obsahovala dokonca aj faktické chyby. Primátor sa napríklad vraj pomýlil a napísal, že nové autobusy boli nakupované z eurofondov, hoci si ich mesto bralo na úver.

"Prezentácia obsahovala tiež vyčíslenie dlhu, ktorý bol akosi zvláštne spočítaný. Pretože, ak počítame dlh mesta a jeho podnikov a organizácií dohromady, tak nemôžeme započítavať interné dlhy medzi týmito podnikmi, organizáciami a mestom," menoval ďalšie chyby Uhler. Takto bol podľa neho započítaný 16-miliónový dlh mesta voči Dopravnému podniku Bratislava.

"Tá metodika bola teda úplne zlá a mal som pocit, že prezentácia bola robená len tak narýchlo ako povinná jazda, aby sa dalo povedať, že poslancom bolo niečo odprezentované," podotkol Uhler s tým, že poslanci nevideli ani hrubé čísla k najdôležitejším položkám rozpočtu.

Nesrovnal je bývalý predseda mestskej finančnej komisie. Už ako poslancovi mu predchádzajúce vedenie mesta veľakrát vyčítalo, že sa nerozumie fungovaniu mesta a veľa sa nenaučil. "Pán primátor s piatimi poradcami to snáď pripraví dobre, bývalý primátor mal len dvoch poradcov," podotkol Uhler.

Nesrovnal si vraj tiež do rozpočtu zakomponoval 700.000 eur na svoje priority. "Z ktorých niektoré sú aj našimi prioritami, ale neboli tam zakomponované žiadne priority mestských častí, žiadne občianske priority prezentované poslancami," tvrdí Uhler.

Aj predseda Klubu pre Bratislavu Martin Borguľa (Smer-SD) primátora vyzval na diskusiu s poslancami. "Nie je normálne, aby bol pre poslancov problém stretnúť sa s primátorom. Je najvyšší čas, aby sa primátor prestal správať, ako keby bol vo vlastnej súkromnej firme," podotkol. Svojimi 700-tisícovými prioritami v rozpočte chce Nesrovnal podľa neho iba "odvrátiť pozornosť od vážnych problémov, na koré nemá riešenie, hoci ich vo svojej predvolebnej kampani sľuboval".

Bratislava tak bude zrejme pokračovať v rozpočtovom provizóriu aj po marci. "Ak primátor za dva a pol mesiaca nestihol tento rozpočet pripraviť, tak my sa mu za mesiac určite nestihneme dôkladne venovať. Nemáme totiž 500 ľudí, ktorí dokážu skúmať jednotlivé položky, ale bude to pre nás podstatne pracnejšie," podotkol Uhler. Chcú podľa neho schváliť dobrý rozpočet, hoci by to bolo aj neskôr.

Nesrovnal minulý týždeň kritizoval predchádzajúce vedenie mesta, že nemohol poslancom predložiť na schválenie vyrovnaný rozpočet, lebo mu na to chýba 22 miliónov eur. Rozpočet mu vraj nechali nepripravený. Nesrovnal hneď avizoval, že šetriť chce hlavne na platoch, chode magistrátu a marketingu. Zároveň však pripustil, že tam usporí asi len pol milióna eur. Nesrovnal zároveň uviedol, že vypracovaný návrh rozpočtu dostanú poslanci 26. februára.