Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Na boj proti premnoženiu komárov v Bratislave sú pripravené aj drony

Na snímke zásah larvicídom BTI proti larvám komárov v MČ Devín počas tlačovej konferencie k monitorovaniu liahnísk komárov v Bratislave, 17. mája 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zástupcovia magistrátu pripomenuli, že cieľom zásahov nie je eliminácia celej populácie komárov, ale minimalizácia ich kalamitného liahnutia.

Bratislava 17. mája (TASR) – Mesto Bratislava je pripravené v boji proti premnoženiu komárov aj v tomto roku použiť drony. Na utorkovom tlačovom brífingu to oznámila námestníčka primátora hlavného mesta Tatiana Kratochvílová s ďalšími predstaviteľmi magistrátu, ktorí koordinujú zásahy proti kalamitnému premnoženiu komárov.

Zopakovali, že s monitorovaním liahnísk začalo mesto už v marci. "Naši odborníci i dobrovoľníci vykonali odvtedy už viac ako 1500 monitoringov liahnísk naprieč celou Bratislavou," uviedla Kratochvílová. V prípade odhalenia aktívneho liahniska mesto zasahuje prostredníctvom aplikácie biologického prípravku BTI, ktorý ničí larvy komárov. "Podľa lokality i rozsahu liahnísk sme pripravení používať chrbtové postrekovače, ale i drony," upozornila viceprimátorka. Mestský koordinátor regulácie komárov Marek Ziegler dodal, že zásahy vykonávajú aj zamestnanci Komunálneho podniku Bratislava.



Zástupcovia magistrátu pripomenuli, že cieľom zásahov nie je eliminácia celej populácie komárov, ale minimalizácia ich kalamitného liahnutia. Upozornili pritom, že nemôžu zasiahnuť na všetkých miestach, kde sa komáre môžu liahnuť. "Sú to jednak lokality s piatym stupňom ochrany, kde sa nedá aplikovať ani BTI, ale i súkromné záhrady," upozornili z magistrátu. Záhradkárov preto požiadali, aby uzatvárali sudy s vodou, respektíve vylievali nahromadenú vodu v kvetináčoch či iných otvorených nádobách, ktoré môžu byť potenciálnymi liahniskami.