Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislava: Na Rudnayovom námestí rozsvietili lampáše z roku 1909

Rudnayovo námestie, archívna snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Príbeh lampášov na Rudnayovom námestí sa podľa samosprávy začína približne v roku 1909, keď dalo mesto upraviť námestie podľa projektu Franza Wimmera vrátane stĺpov a lampášov.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Na Rudnayovom námestí v Bratislave, pri Dóme sv. Martina, rozsvietili po obnove lampáše z roku 1909. Projekt ich rekonštrukcie realizovalo oddelenie osvetlenia, sietí a energetiky na bratislavskom magistráte, aby boli dôstojne zachované pre budúce generácie Bratislavčanov. Na sociálnej sieti o tom informuje hlavné mesto.

Vedúci oddelenia Juraj Nyulassy v spolupráci s profesionálnym reštaurátorom od minulého roka spolupracovali na obnove, ktorá bola dokončená pred septembrovým príchodom pápeža Františka na Slovensko. "Veľmi nás teší, že sme lampášom prinavrátili ich pôvodný pôvab spred viac ako 100 rokov a veríme, že vďaka nim budú večerné prechádzky Bratislavou ešte čarovnejšie," skonštatovalo hlavné mesto.

Príbeh lampášov na Rudnayovom námestí sa podľa samosprávy začína približne v roku 1909, keď dalo mesto upraviť námestie podľa projektu Franza Wimmera vrátane stĺpov a lampášov. Asi jediná známa fotografia zachytávajúca rozprávkovo rozsvietené lampáše pochádza z roku 1928 a je uložená v Archíve mesta Bratislavy.

Začiatkom 90. rokov minulého storočia boli do lampášov natiahnuté elektrické káble, ale napriek viacerým pokusom o opravu sa ich nepodarilo zrekonštruovať a rozsvietiť. "Reštaurátorským prieskumom bolo zistené, že boli pôvodne celé pozlátené. V priebehu desaťročí boli premaľovávané a pred reštaurovaním boli čierne," spresnilo mesto. V pilieroch boli objavené rúrky s fitingami, čo svedčí o ich niekdajšom pripojení na svietiplyn.