Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

Na Slavíne osádzajú spomienkové tabule s menami padlých vojakov

Jeden zo symbolov Bratislavy, vojnový pamätník Slavín, z ktorého je vyhliadka na hlavné mesto, je po rokoch opäť osvetlený celý. Monumentálny vojnový pamätník pripomína oslobodenie mesta Červenou armádou v apríli 1945. Je vojenským cintorínom, kde je pochovaných vyše 6800 sovietskych vojakov, ktorí zomreli počas bojov o mesto a okolitý región v posledných týždňoch druhej svetovej vojny. Spoločné dielo slovenských umelcov odovzdali verejnosti v roku 1960. Na snímke osvetlený vojnový pamätník Slavín 9. mája 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Projekt by mal byť ukončený a slávnostne odhalený pri príležitosti 70. výročia druhej svetovej vojny.

Bratislava 17. marca (TASR) - Na bratislavskom vojenskom cintoríne a pamätníku Slavín pribudnú nové informačno-spomienkové tabule, na ktorých budú vyobrazené mená identifikovaných vojakov padlých pri oslobodzovaní západného Slovenska. TASR o tom informoval riaditeľ bratislavského mestského pohrebníctva Marianum Miloslav Hrádek.

"Z celkového počtu 6845 pochovaných sa k dnešnému dňu podarilo identifikovať viac ako 5500 vojakov, ktorých mená budú vyobrazené práve na týchto tabuliach," priblížil Hrádek. Osádzanie pamätníkov realizujú v súčinnosti s veľvyslanectvom Ruskej federácie na Slovensku.