Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Nadácia Výskum rakoviny organizuje v piatok Deň so snežienkou

Ilustračné foto. Foto: TASR/archív

Súčasťou programu osvetového podujatia budú príhovory onkologických vedcov a lekárov.

Bratislava 4. marca (TASR) - Osvetové podujatie s kultúrnym programom pre verejnosť pod názvom "Deň so snežienkou" sa uskutoční v piatok 6. marca v čase od 16.00 do 18.00 h v nákupnom a spoločenskom stredisku CENTRAL v Bratislave. Organizuje bo Nadácia Výskum rakoviny pri príležitosti Dňa výskumu rakoviny, ktorý pripadá na 7. marca. Prostredníctvom aktivít k tomuto dňu Nadácia každoročne informuje verejnosť, ale aj politikov a slovenskú vládu, že výskum je na začiatku každej liečby.

Symbolom tohto dňa je snežienka, krehký kvietok, ktorý sa napriek nepriazni počasia prediera na svet, aby ako prvý privítal jar. Pripomína tak slovenský onkologický výskum, ktorý napriek ťažkostiam, problémom a stálemu nedostatku financií krok za krokom prináša nové poznatky a tie pomáhajú víťaziť nad nádorovými ochoreniami. Autorom loga Dňa výskumu rakoviny je akademický maliar Miroslav Cipár.

Súčasťou programu osvetového podujatia budú príhovory onkologických vedcov a lekárov. Vystúpi napríklad prezidentka Nadácie Výskum rakoviny Margita Klobušická, riaditeľ Ústavu experimentálnej onkológie (ÚEO) Slovenskej akadémie vied (SAV) Ján Sedlák a ďalší. Taktiež bude možnosť diskusie so záujemcami z radov divákov.

Hlavný bod kultúrneho programu tvorí koncertné vystúpenie známej swingovej kapely Funny Fellows.

Nadáciu Výskum rakoviny prídu podporiť v jej snažení viaceré osobnosti, medzi nimi viceprimátorka Bratislavy a lekárka Iveta Plšeková, známa herečka Božidara Turzonovová, ktorá je Poslom nadácie, meteorológ Peter Jurčovič, kúzelník Peter Šesták, speváci Zdeno Sychra, Ervín Schönhauser, slovenský Boccelli - nevidiaci spevák Maroš Bango, rockový spevák Marián Greksa a iní. Informoval TASR manažér Nadácie Ján Juráš. Chýbať by podľa jeho slov nemali členovia MUžstva FUtbalových ZAzrakov MUFUZA, humorista Rasťo Piško, dabér Rasťo Sokol, ktorý prepožičal svoj hlas Richardovi Geremu, Bradovi Pittovi, ale aj Shrekovi, ďalej redaktor denníka Šport Igor Gressner, Stano Gális či generálny duchovný Ekumenickej pastoračnej služby Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR Marián Bodolló.

Profesionálna anglická výtvarníčka Abbie Puskailer sa rozhodla odovzdať nadácii svoje dielo - obraz, uviedol ďalej Juráš.

V rámci podujatia Deň so snežienkou sa uskutoční aj verejná zbierka na zakúpenie mikroskopu s fázovým posunom. Záujemcovia si budú môcť kúpiť odznak s heslom Mám srdce na správnom mieste, aj malé zelené srdiečko, aké sa nachádza v každom kvietku snežienky alebo hrnček s logom nadácie.

Nadácia Výskum rakoviny bola založená v roku 1993. Jej hlavným cieľom je podporovať a propagovať výskum nádorových ochorení na všetkých úrovniach - základný, translačný a klinický výskum so zámerom využiť výsledky v medicínskej praxi. Nadácia pravidelne organizuje popularizačné semináre Vedecké dielne - onkológia pre stredoškolských študentov, súťaže mladých onkológov o najlepšiu prácu v oblasti onkologického výskumu, organizuje takisto benefičné koncerty, verejné zbierky na zakúpenie dôležitých výskumných a diagnostických prístrojov. Od roku 2000 zakúpila prístroje v hodnote vyše 900.000 eur.