Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

Návrh zvýšiť daň z nehnuteľností odmieta Ružinov aj Staré Mesto

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ružinov sa pripojil k nesúhlasu, ktoré už prezentovali napríklad zastupiteľstvá Karlovej Vsi, Jaroviec, Čunova, Rusoviec, Lamača či Záhorskej Bystrice.


Bratislava 6. októbra (TASR) – Aj bratislavské Staré Mesto sa pridalo k mestským častiam, ktoré odmietajú, aby sa dane z nehnuteľností zvýšili o 100 percent. Stať by sa tak totiž malo od januára budúceho roku a dvojnásobok za svoj byt či pozemok by mali Bratislavčania platiť vo všetkých mestských častiach. Nové všeobecne záväzné nariadenie však musia najprv odobriť mestskí poslanci, tí staromestskí sa dnes jednohlasne postavili proti.

Zvýšenie sadzieb platí pre stavebné pozemky, stavby na bývanie a poľnohospodársku produkciu, byty a nebytové priestory, v ktorých sa podniká. Staromeštania by tak mali podľa návrhu mesta ročne zaplatiť napríklad za byt namiesto 0,47 eura za štvorcový meter (m2) sumu 0,94 eura, za dom zase namiesto 0,48 eura za m2 sumu 0,96 eura.

"Staré Mesto je mestská časť, kde žije najviac seniorov a preto toto nariadenie od primátora považujem za urážku Staromešťanov. Nesrovnal povedal pred voľbami "Dáme to", ale jediné, čo dal, je zvyšovanie daní," podotkla dnes poslankyňa Barbora Oráčová (SDKÚ-DS). V novom návrhu je však tiež uvedené, že sa má znížiť veková hranica daňovníkov, a to zo 70 rokov na 62 rokov, ktorí majú nárok na zníženie dane až o polovicu.

"Pravdou je, že daň z nehnuteľností je nízka a za málo peňazí je málo muziky. Za doterajšie dane sa teda nedajú čakať zázraky, to tiež treba povedať, ale tak, ako je návrh postavený, ho treba odmietnuť," zdôraznil poslanec Peter Osuský (SaS). "Peňaženky Staromešťanov sú zaťažené ešte aj tým, že v Starom Meste sú historické stavby, občania musia sporiť vo fonde opráv, aby ich udržiavali v dobrom stave. Inde tieto náklady ľudí nezaťažujú," doplnil Martin Gajdoš (SDKÚ-DS). Podľa poslancov treba hľadať peniaze tam, kde sú.

Staromestskí poslanci mestu posielajú stanovisko, v ktorom žiadajú, aby sa vo všetkých mestských častiach zjednotili jednotlivé sadzby daní z nehnuteľnosti a dostali sa na úroveň tých v Starom Meste. V centre Bratislavy sa však na daniach z nehnuteľností platí najviac.

Zastupiteľstvo chce teda zrušiť rozdelenie mestských častí do troch pásiem, a tiež príspevok z výnosu dane z nehnuteľností malým mestským častiam, tzv. solidaritu. Tá predstavuje tri percentá zo sumy určenej pre mestské časti Staré Mesto, Nové Mesto, Petržalka a Ružinov.

Návrh dnes odmietol aj Ružinov

Bratislavský Ružinov sa pridal k mestským častiam, ktoré nesúhlasia s návrhom úpravy všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorým by sa v Bratislave mali zvýšiť dane z nehnuteľností. Ružinovskí poslanci vyjadrili svoje odmietavé stanovisko na dnešnom rokovaní miestneho zastupiteľstva.

Poslanec Peter Hrapko (Smer-SD) v krátkej diskusii návrhu VZN vyčítal to, že nie je jasný účel, na ktorý budú použité peniaze z vyššieho príjmu, ako sa to prejaví v zlepšení služieb pre obyvateľov. Martina Fondrková (SKOK) poukázala na to, že v prípade zvyšovania dane z nehnuteľnosti by malo ísť o postupné, nie o "skokokové" zvyšovanie sadzby dane.

Nesúhlasia viaceré mestské časti

Zvyšovanie daní počas minulých dní odmietli tiež Karlova Ves, Lamač, Rusovce, Jarovce, Čunovo, Záhorská Bystrica, Devín a Devínska Nová Ves. Ročná sadzba dane napríklad z bytov na území mestských častí Rusovce, Jarovce, Čunovo, Vajnory, Devín, Záhorská Bystrica a Lamač sa má podľa nového návrhu zvýšiť z 0,35 na 0,70 eura za každý aj začatý štvorcový meter (m2) podlahovej plochy bytu. V Novom Meste, Ružinove, Petržalke, Karlovej Vsi, Dúbravke, Devínskej Novej Vsi, Rači, Podunajských Biskupiciach a Vrakuni to má byť zase zvýšenie z 0,39 na 0,78 eura za m2.

Mestský parlament sa návrhom nového nariadenia bude zaoberať najskôr na svojom októbrovom zasadnutí. Stanoviská mestských častí nie sú pre zastupiteľstvo hlavného mesta záväzné.