Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Nové Mesto vyzýva návštevníkov Kuchajdy, aby nekŕmili labute a kačky

Ilustračné foto. Foto: TASR Andrej Galica

Mestská časť Petržalka viackrát vyzvala návštevníkov Veľkého Draždiaka a okolia Chorvátskeho ramena, aby nekŕmili labute a ani iné vodné vtáctvo pečivom a ďalšou ľudskou stravou.

Bratislava 29. apríla (TASR) – Na zákaz kŕmenia labutí a ďalšieho vodného vtáctva pečivom upozorňujú tabule aj návštevníkov areálu Kuchajda v bratislavskom Novom Meste. Pripomínajú, že takýmto konaním im môžu spôsobiť tráviace ťažkosti, prípadne aj smrť. Ak ich chcú predsa len niečím „ponúknuť“, siahnuť majú po vhodnejšej strave. Na sociálnej sieti o tom informuje EKO-podnik VPS, ktorý areál spravuje.

„Ľudská potrava obsahuje zložky, ktoré nie sú pre labute a kačky prirodzené, spôsobujú im tráviace problémy a dokonca môže spôsobiť aj smrť. Pečivo neobsahuje pre ne živiny, navyše znečisťuje vodu a tvoria sa v nej riasy, ktoré môžu mať za následok úhyn rýb,“ podotýka EKO-podnik VPS.

Miestna organizácia zároveň ubezpečuje, že príroda im poskytuje dostatok prirodzenej potravy pre ich prežitie. Ak napriek tomu chcú návštevníci niečo labutiam či kačkám dať, ako najvhodnejšie krmivo odporúča vtáčí zob, kukuricu, hrášok, pšenicu, ovos či žito.

Taktiež mestská časť Petržalka viackrát vyzvala návštevníkov Veľkého Draždiaka a okolia Chorvátskeho ramena, aby nekŕmili labute a ani iné vodné vtáctvo pečivom a ďalšou ľudskou stravou. Rovnaké apely dáva pravidelne aj Ružinov v súvislosti so Štrkoveckým jazerom.