Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

BRATISLAVA: Noví šéfovia mestských firiem DPB a OLO sa ujali funkcie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Do svojej funkcie nastúpil nový šéf Dopravného podniku Bratislava Milan Urban a vedenie v mestskej firme Odvoz a likvidácia odpadu zase prezval Branislav Cimerman.

Bratislava 20. októbra (TASR) – Dve z bratislavských mestských akcioviek už vymenili svoje vedenie. Do svojej funkcie v pondelok (19.10.) nastúpil nový šéf Dopravného podniku Bratislava (DPB) Milan Urban a vedenie v mestskej firme Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) zase prezval Branislav Cimerman. TASR o tom informovala bratislavská hovorkyňa Ivana Skokanová.

„Noví predsedovia predstavenstiev boli vymenovaní do funkcie v spoločnostiach, v ktorých je hlavné mesto jediným akcionárom. V ostatných musí byť zvolané mimoriadne valné zhromaždenie najneskôr do 40 dní od podania žiadosti,“ vysvetlila Skokanová. Nové vedenie by tak mala ešte dostať Bratislavská vodárenská spoločnosť a firma Metro Bratislava. Prvú z nich má viesť Zsolt Lukáč, druhú Vladimír Michálek.

Bratislavskí mestskí poslanci nový manažment mestských akcioviek odobrili na rokovaní v septembri. Predchádzala tomu takmer štvorhodinová diskusia, po ktorej v jednom balíku schválili nové vedenie mestských akciových spoločností aj riaditeľov príspevkových organizácií mesta. Za uznesenie zahlasovalo 27 zo 40 prítomných poslancov, a to napriek tomu, že vznikli mnohé podozrenia zo zmanipulovaného výberového konania. Občania za to poslancov vypískali.

Spôsob výberu vedenia podnikov sa dostal až na stôl Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). „Vyšetrovateľ NAKA vedie trestné stíhanie vo veci prečinu podplácania v súvislosti s voľbou predsedov predstavenstiev obchodných spoločností s majetkovou účasťou hlavného mesta,“ potvrdil pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka s tým, že bližšie informácie nie je možné poskytnúť.

Výberové konania, ktoré mesto k voľbe šéfov mestských podnikov zorganizovalo, boli podľa mnohých poslancov len divadlom pre verejnosť. "Toto boli politické dohody vydávané za transparentné výberové konania," podotkol na rokovaní v septembri poslanec Ondrej Dostál. Mená víťazov boli totiž známe už pred konkurzom a na internete sa tiež objavila nahrávka, ako primátorov poradca Roman Holeš ešte na jar pred oficiálnym ohlásením výberových konaní ponúka poslancom miesto vo vedení mestskej firmy OLO. Primátor Ivo Nesrovnal pritom pred komunálnymi voľbami sľuboval, že vedenie mestských akcioviek vyberie v konkurzoch prostredníctvom personálnej agentúry.

"V zákulisí bolo dohodnuté, ako to bude. Dali sme tam pečiatku Transparency International, lebo sme im tu dovolili sedieť a prizerať sa tomuto ochotníckemu divadlu," podotkol počas septembrového rokovania zastupiteľstva poslanec Ján Hrčka, podľa ktorého je Nesrovnal prvý primátor, ktorý bol takto verejne prichytený pri klamaní. "A my tu v priamom prenose budeme hlasovať o bode, ktorý vyšetruje NAKA. To je vcelku silná káva,“ uviedol vtedy Hrčka.

Primátor aj po takejto rozprave obhajoval proces ako transparentný a otvorený, keďže kandidáti museli predstúpiť pred verejnosť. Že už pred konkurzom boli známe mená víťazov, nechcel komentovať.