Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Bratislavský magistrát: O procese výberového konania poslanci vedeli

Pohľad na hlavné mesto SR. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Vo svojom stanovisku, pod ktorým je podpísaný napríklad Gábor Grendel alebo Ondrej Dostál, poslanci žiadajú, aby primátor Ivo Nesrovnal pozastavil výberové konania.

Bratislava 16. septembra (TASR) – Výberové konanie na posty riaditeľov bratislavských príspevkových organizácií a náčelníka Mestskej polície v Bratislave sa uskutočňuje podľa štandardného postupu v súlade so zákonom a členovia poslaneckého grémia boli o jeho procese vopred informovaní. Hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová to uviedla v reakcii hlavného mesta SR na kritiku poslancov z Bratislavského klubu, ktorí spochybňujú férovosť výberového konania i zloženie výberových komisií.

Vo svojom stanovisku, pod ktorým je podpísaný napríklad Gábor Grendel alebo Ondrej Dostál, poslanci žiadajú, aby primátor Ivo Nesrovnal pozastavil výberové konania. Ako dôvod uvádzajú zníženie transparentnosti a verejnej kontroly výberových konaní. Argumentujú tým, že výberová komisia je zložená len z nominantov magistrátu, bez účasti poslancov, odbornej i laickej verejnosti.

Skokanová tomuto tvrdeniu oponuje. "Na výberových konaniach sa zúčastňujú aj zástupcovia odbornej verejnosti, napríklad predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb, riaditeľ ZOO Praha a prezident Únie českých a slovenských zoologických záhrad, zástupca Združenia Creative Industry Forum a ktokoľvek ďalší, kto má záujem a o účasť na výberovom procese požiada," uviedla hovorkyňa hlavného mesta.

Na margo výčitky, že výberové konanie obchádza poslancov mestského zastupiteľstva, Skokanová zdôraznila, že tak, ako je to stanovené v zákone o hlavnom meste SR Bratislave a v prípade výberu náčelníka mestskej polície v zákone o obecnej polícii, víťazov výberových konaní bude schvaľovať mestské zastupiteľstvo. "Primátor môže poslancom mestského zastupiteľstva len navrhnúť osoby na schválenie," zdôraznila Skokanová. "Výberové konanie prebieha v súlade s Protikorupčným minimom," dodala hovorkyňa Bratislavy.

Dôvodom, prečo mesto pristúpilo k výberovým konaniam, je profesionalizácia a zefektívnenie činnosti organizácií. O posty riaditeľov šiestich príspevkových organizácií hlavného mesta má bojovať 36 kandidátov. Toľkých z celkovo 40 uchádzačov posunula výberová komisia do ďalšieho kola. Výsledky týchto výberových konaní má schvaľovať mestský parlament na svojom septembrovom zasadnutí.

Mesto Bratislava vyberá riaditeľov pre príspevkové organizácie:


Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (5 kandidátov),
Generálny investor Bratislavy (4 kandidáti),
MARIANUM - Pohrebníctvo mesta Bratislavy (6 kandidátov),
Mestské lesy (7 kandidátov),
Správa telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta SR Bratislava (8 kandidátov),
Zoologická záhrada (6 kandidátov).
Výberové konanie je aj na post náčelníka bratislavskej Mestskej polície.