Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Odborná komisia pre garáže na hrade zasadne v utorok 17. marca

Z výstavby garáží na Bratislavskom hrade. Bratislava, 13. marca 2015. Foto: TASR/ Michal Svítok

Proti výstavbe podzemných garáži na Bratislavskom hrade a za ochranu tu nájdených keltsko-rímskych pamiatok sa naposledy protestovalo pri NR SR 27. februára.

Bratislava 13. marca (TASR) - Odborná komisia, ktorá má posúdiť zásadné otázky súvisiace s nájdenými keltsko-rímskymi archeologickými nálezmi a súčasnou stavebnou činnosťou na Bratislavskom hrade, sa zíde v utorok (17.3.). Za jeden stôl si v priestoroch Slovenského národného múzea na Bratislavskom hrade sadnú archeológovia, architekti a reštaurátori. O deň skôr, v pondelok 16. marca sa uskutoční aj stretnutie archeológov zo zahraničia.



Zvolanie odbornej komisie žiadala občianska iniciatíva SOS Bratislavský hrad. Po viacerých rokovaniach medzi zástupcami občianskej iniciatívy a kancelárom Národnej rady (NR) SR Danielom Guspanom bola ich požiadavka nakoniec vypočutá a vytvorené odborné grémium. Informovala o tom TASR Lele Zemanová z SOS Bratislavský hrad.

Občianska iniciatíva si do odbornej komisie nominovala svojich expertov, ktorých bude mať aj pri stretnutí archeológov zo zahraničia. SOS Bratislavský hrad okrem zvolania odbornej komisie žiadala aj pozastavenie výstavby podzemných garáží či aby tu nájdené unikátne keltsko-rímske archeologické nálezy boli dôstojne prezentované. Otvorenú výzvu poslali aj premiérovi Robertovi Ficovi.

Proti výstavbe podzemných garáži na Bratislavskom hrade a za ochranu tu nájdených keltsko-rímskych pamiatok sa naposledy protestovalo pri NR SR 27. februára. Zástupcov protestujúcich vtedy nečakane pozval do parlamentu predseda NR SR Peter Pellegrini, aby im generálny projektant stavby Ivan Masár a vedúci Kancelárie NR SR vysvetlili priebeh obnovy hradu, aj to, ako zostanú nájdené unikátne keltsko-rímske nálezy ochránené. Obe strany sa dohodli na presunutí diskusie na odbornú úroveň. Vedúci Kancelárie NR SR Guspan aktivistov ubezpečil, že k devastácii nájdených pamiatok nedôjde a ich prezentácia bude dôstojná.

Proti výstavbe garáží na Bratislavskom hrade a za zachovanie archeologických nálezov protestovali aktivisti i odborná verejnosť pred NR SR aj začiatkom decembra 2014. Aj vtedy iniciátorov protestu pozval predseda NR SR do parlamentu.