Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Bratislava

Bratislava ožije pražskou kultúrou

Bratislavský hrad Foto: TASR

Od 10. novembra do 11. decembra sa bude v hlavnom meste konať divadelný multižánrový festival Dni Prahy. Podujatie prináša klubový večer, koncerty, výstavy či divadelné predstavenia z pražskej dielne.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Bratislava ožije pražskou kultúrou. Od 10. novembra do 11. decembra sa bude v hlavnom meste konať divadelný multižánrový festival Dni Prahy. Podujatie, ktoré prináša klubový večer, koncerty, výstavy či divadelné predstavenia z pražskej dielne, organizuje hlavné mesto Praha za podpory hlavného mesta SR Bratislavy. TASR informovala Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu.

Program otvorí vo štvrtok 10. novembra Pražský klubový večer so začiatkom o 21.00 h. V klube Fuga sa predstaví s elektronickou tanečnou hudbou skupina Noisy Pots, electroswing privezú do Bratislavy Movebreakers. O deň neskôr zaznie v Primaciálnom paláci Komorný koncert z diel českých autorov. V

rovnakom čase o 19.00 h odštartuje v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava predstavením Divadla pod Palmovkou Můj romantický příběh Festival pražských divadiel, ktorý uvedie aj hru Divadla na Vinohradech Zvěstování aneb Bedřichu, jsi anděl. Svojich priaznivcov privíta festival aj na Malej scéne STU, kde uvedú Korespondence V+W, vzájomné listy Voskovca a Wericha, legendárnych tvorcov Osvobozeného divadla, dve jednoaktové hry Protest/Rest v podaní Švandovho divadla a Divadlo na Zábradlí predstaví projekt Velvet Havel.

Dni Prahy v Bratislave hosťujú aj v Teatre Wüstenrot, kde sa predstaví Činoherní klub s inscenáciou Urna na prázdném jevišti, Divadlo Rokoko s psychologickou drámou Molly Sweeney a Divadlo Na zábradlí s titulom Požitkáři.

V Galérii mesta Bratislavy je v rámci festivalu až do 11. decembra výstava Černobílá léta/Čiernobiele roky: Československá dokumentárna fotografia (1968-1992) zo zbierok Galérie hlavného mesta Prahy. V Kine Lumiére budú môcť diváci od 10. do 30. novembra vidieť český filmový plagát z obdobia rokov 1931 až 1948. Výstava je zostavená zo zbierok Múzea hlavného mesta Prahy.

Dni Prahy sa v Bratislave konali naposledy v roku 2009 pri príležitosti predsedníctva Českej republiky v Rade EÚ. Česká republika v tom čase využila príležitosť predstaviť Európe bohatú českú kultúru a zaujímavé regióny a projekty. Projekt, v rámci ktorého sa ČR prezentovala na Slovensku, sa konal v Bratislave v januári 2009. Takisto išlo o prehliadku pražských výstav, divadiel, hudby a literatúry zameranej najmä na rozvoj kultúrnych kontaktov a priateľstva oboch miest - Bratislavy a Prahy.