Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Petíciu proti hazardu možno počas leta podpísať na verejných akciách

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal pripomenul postoj Brna a Viedne, ktoré hazard zakázali, i to, že podobný krok sa chystá urobiť Praha.

Bratislava 29. júna (TASR) - Zbieranie podpisov pod petíciu za zákaz hazardu v hlavnom meste SR Bratislave prebieha podľa predstáv jeho iniciátorov. Pre TASR to uviedol starosta bratislavských Vajnôr Ján Mrva, ktorý je členom petičného výboru.

"Každý deň mi domov chodia dva - tri podpísané petičné hárky, čiže u mňa je už asi 500 podpisov, rovnako približne 500 podpisov je u nás na úrade vo Vajnoroch a na magistráte som videl štósy petičných hárkov. Myslím si, že zatiaľ tie podpisy pribúdajú tak, ako sme dúfali," uviedol Mrva.

Avizoval, že počas leta chcú myšlienku petície šíriť aj prostredníctvom kultúrno-spoločenských a športových akcií, na ktorých bude možno petíciu podpísať. Podpisová akcia bude trvať do konca roka. "Verím, že potrebný počet podpisov, teda podpisy aspoň od 30 percent dospelých Bratislavčanov, sa nám podarí vyzbierať," uviedol Mrva, ktorý dodal, že mestským častiam sa hlásia aj dobrovoľníci, ktorí chcú so zbieraním podpisov pomôcť.

Petíciu proti hazardu v hlavnom meste spustili primátor Bratislavy a starostovia mestských častí 28. mája. Iniciatívu zdôvodnili tým, že výskyt hazardu i počet kasín a herní v hlavnom meste presiahol únosnú mieru. Poukázali pritom na sociálne problémy i rozvrat rodín, ktoré prináša patologické hráčstvo. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal pripomenul postoj Brna a Viedne, ktoré hazard zakázali, i to, že podobný krok sa chystá urobiť Praha.

Asociácia zábavy a hier a Asociácia prevádzkovateľov videohier však tvrdia, že iniciátori petície sledujú skôr politické ciele ako záujmy občanov mesta. Riešením by podľa nich bolo skôr to, ak by sa mesto či mestské časti obrátili na asociácie s konkrétnymi problémami týkajúcimi sa jednotlivých prevádzok. Asociácie upozornili aj na to, že plošným zákazom herného priemyslu by Bratislava stratila tiež príjem z odvodov a správnych poplatkov vo výške viac ako 4,5 milióna eur ročne, a to len z hracích automatov a herní.