Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislavou pochodovali nacionalisti

Z národného pochodu za samostatné Slovensko 14. marca 2015 v Bratislave. Tento pochod sa snažili blokovať priaznivci iniciatívy Bratislava bez náckov. Na snímke účastníci národného pochodu kráčajú z Hlavnej stanice na Hodžovo námestie v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Sympatizanti pochodu sa už okolo poludnia začali zhromažďovať na bratislavskej Hlavnej železničnej stanici.

Bratislava 14. marca (TASR) – Do centra Bratislavy sa dnes vydali nacionalisti z celého Slovenska, ktorí podporili Pochod za samostatné Slovensko. Na námestí SNP sa proti nim chystala blokáda, ktorú organizovala Iniciatíva Bratislava bez náckov.



Sympatizanti pochodu sa už okolo poludnia začali zhromažďovať na bratislavskej Hlavnej železničnej stanici. O 13.15 h, keď sa začali presúvať na Hodžovo námestie, ich bolo približne 50.



Organizátori pochodu ním chcú podľa vlastných vyjadrení osláviť vznik samostatného Slovenského štátu, vyjadriť odpor voči "diktatúre Bruselu" a vyzývať na navrátenie suverenity a samostatnosti.

Z národného pochodu za samostatné Slovensko 14. marca 2015 v Bratislave. Tento pochod sa snažili blokovať priaznivci iniciatívy Bratislava bez náckov. Na snímke muž v tričku Slovenskej pospolitosti reční k účastníkom národného pochodu na Hodžovom námestí v Bratislave.
Foto: TASR/Michal Svítok


Na blokádu tohto pochodu vyzvala Iniciatíva Bratislava bez náckov. Miestom blokády je Námestie SNP. Účasť na zhromaždení, ktoré je zvolané na 14.00 h, prisľúbilo na internete niekoľko stoviek ľudí, blokáda má podporu desiatok známych osobností. Takmer tridsiatka z nich podpísala vyhlásenie pod názvom Spoločne proti nenávisti.



Pripomínajú v ňom, že 14. marec je symbolom jedného z najtragickejších okamihov v dejinách Slovenska – vznik samostatného Slovenského štátu, v ktorom bola časť obyvateľstva zbavená akýchkoľvek práv, vystavená represiám a vraždeniu.

Z národného pochodu za samostatné Slovensko 14. marca 2015 v Bratislave. Tento pochod sa snažili blokovať priaznivci iniciatívy Bratislava bez náckov. Na snímke účastníci národného pochodu na Hodžovom námestí v Bratislave.
Foto: TASR/Michal Svítok


"Tí, ktorí sa k odkazu samostatného Slovenského štátu aj dnes hlásia s argumentom, že zabezpečoval svojim obyvateľom dobrý život, popierajú fakt, že násilie a vraždenie nemá nič spoločné s dobrým životom a slušnosťou," uviedli signatári vo vyhlásení. Poukázali tiež na to, že ak by sa takáto skupina dostala k moci, v ohrození by neboli iba "nenávidené menšiny", ale všetci, ktorí pred násilím a represiou dávajú prednosť demokracii, slobode a porozumeniu. Vyzývajú preto "postaviť sa zlu do cesty".

Národný pochod za samostatné Slovensko