Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

Podchod pod Hodžovým námestím pripomína študentský protest z r. 1989

Na snímke bývalí študenti Nežnej revolúcie pri krste názvu podchodu na Hodžovom námestí 9. júna 2021 v Bratislave počas jeho premenovania na Podchod študentov 16. novembra 1989. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Demonštrácia bola podľa Univerzity Komenského (UK) v Bratislave vyjadrením požiadaviek dodržiavania ľudských práv, prepustenia politických väzňov, žiadania o slobodu a demokraciu.

Bratislava 10. júna (TASR) - Podchod pod Hodžovým námestím v Bratislave nesie nový názov, a to Podchod študentov 16. novembra 1989. Pripomína odvahu študentov bratislavských vysokých a stredných škôl, ktorí verejne vyjadrili svoje postoje k vtedajšiemu dianiu a nespokojnosť s totalitným režimom. V stredu (9. 6.) pri príležitosti výročia prvých slobodných volieb v roku 1990 zorganizovali niekdajší študenti slávnostné umiestnenie informačnej tabule.

Mestská časť Staré Mesto spomína, že v predvečer 17. novembra 1989 sa na súčasnom Hodžovom námestí zišli vysokoškolskí a stredoškolskí študenti, aby na nepovolenej demonštrácii vyjadrili odpor voči vtedajšiemu režimu. "Skupina protestujúcich prešla práve týmto podchodom na Poštovú ulicu, pokračovala na Námestie SNP, ďalej Klobučníckou ulicou až k budove vtedajšieho ministerstva školstva na dnešnej Dobrovičovej ulici. Protestujúci vytvorili ľudskú reťaz a volali po demokracii,“ priblížila samospráva.
Na snímke jeden z lídrov Nežnej revolúcie Milan Kňažko počas príhovoru pri krste tabule s názvom podchodu na Hodžovom námestí 9. júna 2021 v Bratislave počas jeho premenovania na Podchod študentov 16. novembra 1989.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Demonštrácia bola podľa Univerzity Komenského (UK) v Bratislave vyjadrením požiadaviek dodržiavania ľudských práv, prepustenia politických väzňov, žiadania o slobodu a demokraciu. Študenti skandovali heslá ako sloboda slova, chceme školské reformy či demokraciu.
Na snímke montáž tabule nad vchod do podchodu na Hodžovom námestí 9. júna 2021 v Bratislave počas jeho premenovania na Podchod študentov 16. novembra 1989.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Iniciatíva pomenovania podchodu prišla podľa mestskej časti Staré Mesto minulý rok od účastníkov vtedajších udalostí. Staromestská samospráva nápad odobrila. "Pripomienok krehkosti slobody a demokracie nie je nikdy dosť," uviedla na sociálnej sieti mestská časť. Definitívne o pomenovaní podchodu rozhodli v apríli bratislavskí mestskí poslanci, ktorí zámer schválili.