Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Bratislava podporí revitalizáciu pochôdznych terás

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Maroš Černý

Magistrát tvrdí, že mnohé z týchto terás sú už dlhodobo v zlom technickom stave.

Bratislava 15. januára (TASR) - Mesto Bratislava podporí revitalizáciu pochôdznych terás formou dotácie. Na tento účel vyčlenila samospráva v rozpočte 200.000 eur. Žiadosť o dotáciu môžu záujemcovia podať do konca marca. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Magistrát tvrdí, že mnohé z týchto terás sú už dlhodobo v zlom technickom stave. Plnia však aj funkciu verejného priestoru. "Dotačnou schémou chceme podporiť vlastníkov nehnuteľností, motivovať ich k rekonštrukcii a zároveň im kompenzovať skutočnosť, že súčasťou ich nehnuteľnosti je aj verejný priestor. Paralelne pracujeme aj na pasportizácii pochôdznych terás, aby sme aj v spolupráci s mestskými časťami mohli následne pripraviť projekty obnovy terás, ktoré sú v majetku hlavného mesta, respektíve mestských častí," priblížil primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Dotačná schéma je súčasťou plnenia uznesenia bratislavského mestského zastupiteľstva, ktorého iniciátorom bol mestský poslanec Milan Vetrák. Pre úspešné rozbehnutie dotačnej schémy bude podľa jeho slov dôležitá nielen dobrá informovanosť verejnosti o iniciatíve, ale aj zapojenie sa dotknutých mestských častí, ktoré by mali na rekonštrukciu terás vyčleniť potrebnú sumu finančných prostriedkov. Tým sa podľa poslanca napomôže rýchlejšej postupnej obnove najmä ich verejnoprospešných prvkov.

Záujemcovia môžu požiadať o dotáciu v oblasti prieskumných prác (vypracovanie statického posudku), prípravných prác (vypracovanie projektovej dokumentácie na sanáciu, alebo rekonštrukciu), udržiavacích prác (obnova) či stavebných prác (rekonštrukcia). Viac informácií nájdu na webovej stránke hlavného mesta v časti venovanej grantom.