Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Bratislavskí poslanci opäť navrhujú skrátiť si priestor na rečnenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Doboš

S návrhom prišla trojica poslancov – Milan Jambor, Pavol Bulla a Radoslav Olekšák.


Bratislava 11. januára (TASR) – Bratislavskí mestskí poslanci budú možno môcť rečniť počas rokovaní zastupiteľstva menej. Na stole je opäť návrh, aby si svoje vystúpenia skrátili. Z desiatich minút, počas ktorých sa dnes môžu vyjadrovať k jednému bodu, sa má čas zmeniť na šesť a obmedziť sa majú i faktické poznámky. Vyplýva to z návrhu uznesenia, o ktorom bude bratislavský parlament rokovať začiatkom februára.

S návrhom prišla trojica poslancov – Milan Jambor, Pavol Bulla a Radoslav Olekšák. "Navrhovaná zmena rokovacieho poriadku má prispieť k tomu, aby rokovanie zastupiteľstva prebiehalo vecne a efektívne," tvrdia.

Jambor, ktorý je aj starostom v Devínskej Novej Vsi, sa už takto snažil okresať rozpravy poslancov aj minulý rok. Jeho návrh však vlani v marci neprešiel, odmietlo ho 15 poslancov, ďalší 13 sa zdržali a iba ôsmi súhlasili. Nový návrh je pritom tomu predchádzajúcemu podobný a navyše, čas pre diskusiu poslancov skracuje ešte viac.

Dnes sa poslanci môžu prihlásiť o slovo pred začatím alebo počas rokovania dovtedy, kým sa rozprava neskončí. Po novom sa navrhuje, aby sa táto možnosť politikom obmedzila a na prihlásenie do rozpravy by mali len jednu minútu od jej začiatku. "Po uplynutí jednej minúty od otvorenia rozpravy sa končí možnosť prihlásiť sa do rozpravy," navrhujú poslanci s tým, že ak sa nikto do rozpravy po skončení úvodného slova nehlási, môže predsedajúci rozpravu ukončiť ihneď.

Poslanci dnes tiež môžu rečniť päť minút a v tej istej veci vystúpiť najviac dvakrát. Ak počas svojho prvého vystúpenia požiadajú o predĺženie o ďalších päť minút, má sa im vyhovieť. Stratia tak nárok na druhé vystúpenie. Podľa nového návrhu by mali poslanci možnosť vystúpiť v tej istej veci iba raz, a to namiesto piatich len štyri minúty, a svoje vystúpenie si predĺžiť len o dve minúty. V rámci prerokúvaného bodu sa má podľa nového návrhu tiež počet faktických poznámok obmedziť na dve.

Jambor vlani vysvetľoval, že chcel zmenou rokovacieho poriadku zefektívniť prácu zastupiteľstva a šetriť čas poslancov i magistrátu. Rokovania totiž často trvajú celý deň do večerných hodín, niekedy aj nezávisle od toho, koľko bodov v programe poslanci majú. Vlani v decembri zastupiteľstvo rokovalo o predaji objektov Parku kultúry a oddychu až osem hodín. "Každý poslanec predsa vyjadruje svoj názor hlasovaním," podotkol starosta.

Niektorí poslanci však návrhu vlani vyčítali, že je v rozpore so zákonom a snaží sa obmedziť vyjadrovanie ich názorov. "Ja často nemám chuť diskutovať na začiatku rozpravy, ale až neskôr, keď niekto niečo povie," tvrdil poslanec Ondrej Dostál s tým, že faktická poznámka mu vtedy nestačí. Často sa tak tiež vraj počas diskusie dozvie informácie, ktoré by sa nedozvedel, ak by sa prihlasovanie poslancov obmedzilo. Zmenu rokovacieho poriadku označili poslanci i za náhubkovú.

Poslanec Oliver Kríž si však nemyslel, že Jambor chcel takto umlčať poslancov či zobrať im právo rozprávať. "Vyšlo to asi z poznania, že zastupiteľstvo trávi dlhé hodiny siahodlhými diskusiami a názory sa často opakujú. A pri veľmi podstatných materiáloch sa pritom často diskutuje menej," pripomenul. Vzniká tak podľa neho podozrenie, že poslanci pridlho vystupujú len kvôli médiám.