Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Bratislavskí poslanci spochybnili voľbu kontrolóra

Na snímke starosta mestskej časti Bratislava - Nové Mesto Rudolf Kusý. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Hoci aj ďalší poslanci mali pochybnosti, či bude voľba zákonná, na stiahnutie bodu ich nebolo dosť.

Bratislava 14. apríla (TASR) – Nevideli životopisy jednotlivých kandidátov a nedostali ani žiadny písomný materiál s návrhom uznesenia a dôvodovou správou – takto dnes mali miestni poslanci v bratislavskom Novom Meste voliť kontrolóra. Počas rokovania pritom odznelo, že hlasovanie o víťazovi je vopred dohodnuté a kontrolórom sa mal stať starostov poradca a bývalý šéf jeho kancelárie Martin Böhm. Po dlhej kritike poslancov nakoniec starosta Rudolf Kusý navrhol voľbu posunúť na 24. apríla, čo zastupiteľstvo schválilo.

Na funkciu kontrolóra v Novom Meste sa prihlásilo šesť kandidátov. Počet uchádzačov, ich mená či profesie sa však poslanci dozvedeli až dnes na rokovaní miestneho zastupiteľstva, a tiež iba ústne. Poslankyňa Zuzana Rattajová preto žiadala, aby sa voľba kontrolóra odložila. "Nedostala som materiál, nevedela som sa pripraviť," argumentovala. Postup je podľa nej v nesúlade s rokovacím poriadkom a akýkoľvek výsledok voľby by mohol byť napadnutý a spochybnený. Pripomenula, že osem dní pred rokovaním mal byť materiál zverejnený a poslanci musia mať všetky informácie.

Hoci aj ďalší poslanci mali pochybnosti, či bude voľba zákonná, na stiahnutie bodu ich nebolo dosť. Za návrh Rattajovej hlasovali ôsmi, ďalších 13 bolo proti a dvaja sa zdržali.

Poslanec Tomáš Korček pripomenul, že zo šiestich pozná iba dvoch kandidátov a bude sa mu veľmi ťažko rozhodovať. "Zvažujem, či sa vôbec zúčastním takto vyhlásenej voľby. Je mi ľúto, že sme sa v roku 2015 dostali do štádia, že chceme zatajiť životopisy tých, ktorí budú kandidovať," podotkol. "Ideme hlasovať, ale dodnes nič o tých ľuďoch nevieme. Trochu to vrhá tieň na voľbu kontrolóra," dodal poslanec Dan Sládek. Predchádzajúci kontrolór pritom skončil vo funkcii v januári a v Novom Meste sa voľba pripravovala od februára.

"Na to, aby sa poslanci zoznámili s kandidátmi, na to je päťminútové predstavenie," reagoval prednosta miestneho úradu Ľubomír Baník. Poslanci mohli potom kandidátom klásť otázky. Vicestarosta Stanislav Winkler zase podotkol, že hoci nemajú poslanci životopisy kandidátov, dnes sú na rokovaní uchádzači priamo prítomní a môžu sa ich pýtať. Jeden zo šiestich kandidátov však na rokovanie neprišiel a nemohol sa teda predstaviť. "Aká je potom rovnosť šancí kandidátov?" pýtal sa poslanec Libor Gašpierik.

Za pravdu poslancom dal aj jeden z kandidátov na miestneho kontrolóra Pavol Baxa, ktorý je dnes tiež krajským poslancom Bratislavského samosprávneho kraja. Pripustil, že poslanci i verejnosť mali byť informovaní o uchádzačoch a čas na zverejnenie bol. "Terajší postup vytvára zdanie netransparentného postupu. Vždy sa bude šepkať, či to má niekto vo vrecku, ale tento postup tomu dáva za pravdu," podotkol. Podľa neho pri takto zvolenom kontrolórovi sa bude vždy spochybňovať jeho legitimita.

Böhm podotkol, že poslanci majú jeho nestrannosť hodnotiť podľa toho, čo robil dosiaľ a ako sa zachoval. "Mám tiež určitú česť a sebaúctu. A to musí stačiť," reagoval.

Kontrolór sa volí na obdobie šiestich rokov.