Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Pre novú bratislavskú štvrť Zuckermandel vyrúbali desiatky stromov

Nový obytný súbor vyrastie na území pôvodného Zuckermandlu na nábreží Dunaja medzi Mostom SNP a River Parkom v Bratislave. Nad stavbou sa bude vypínať Bratislavský hrad a budova Národnej rady Slovenskej republiky. Foto: TASR/Michal Svítok

Investor dostal povolenie na výrub 135 stromov a 879 štvorcových metrov krovinatých porastov.

Bratislava 13. apríla (TASR) – Na dunajskom nábreží a pozemkoch v bratislavskom Podhradí vyrúbali desiatky stromov. Zeleň musela padnúť pre výstavbu Zuckermandla, ktorý pod hradom buduje investor J&T Real Estate. Do novej štvrte totiž treba vytvoriť odbočovací pruh. Cestu tak pre plynulosť dopravy rozšíria, v dĺžke asi 150 metrov bude mať až šesť pruhov pre autá, avšak pás zelene na nábreží sa zúži.

Investor dostal povolenie na výrub 135 stromov a 879 štvorcových metrov (m2) krovinatých porastov. Podľa hovorkyne J&T Real Estate Kataríny Krajňákovej na samotnom nábreží padli len tri topole a zvyšok boli kroviny. Zeleň tam pritom dosiaľ robila prirodzenú zábranu medzi nábrežnou promenádou a cestou. Aktivisti z iniciatívy Bratislava otvorene (BAO) upozorňujú, že v niektorých miestach sa zelený úsek zúži len na asi tri metre. "Nový jazdný pruh bude zasahovať do zeleného pásu maximálne do šírky 2,8 metra, čo znamená, že v najužšom mieste bude mať pás zelene 5,2 metra," reagovala Krajňáková.

Investor podľa nej plánuje v tomto páse po dohode s magistrátom a mestskou časťou vysadiť nové okrasné kroviny. "Aby bola promenáda od komunikácie odclonená a zároveň, aby bol úsek po oboch stranách lemovaný kultivovanou zeleňou," uviedla Krajňáková. Zhrnula, že spoločnosť konala v súlade s povoleniami, zaplatila spoločenskú hodnotu všetkých vyrúbaných drevín a je pripravená urobiť náhradnú výsadbu v lokalite. "To všetko v celkovej hodnote 137.000 eur," podotkla Krajňáková.

Cesta na nábreží má mať v dĺžke asi 150 metrov šesť pruhov, namiesto dnešných štyroch. Na strane Dunaja dôjde podľa Krajňákovej k rozšíreniu cesty o jeden jazdný pruh a ďalší pruh pribudne na strane novej zástavby. "Tieto komunikácie však nebudú slúžiť len na pripojenie štvrte Zuckermandel, ale aj na napojenie Žižkovej ulice, ktorá obsluhuje celé Kráľovské údolie," podotkla s tým, že doterajší vjazd a výjazd pri Rybárskom cechu nespĺňal normy.

Aktivisti ale pripomínajú, že rozširovanie ciest na nábreží je už nemoderné a prekonané. "V mestách vyspelej Európy sa realizujú presne opačné tendencie. Tam sa doprava pri riekach upokojuje, dáva sa pod zem a z nábreží sa stávajú pešie zóny či verejné priestranstvá," tvrdia a ukazujú na Paríž. V Bratislave sa tak podľa nich povyšuje zisk súkromných spoločností nad verejný záujem.

Súhlas na výrub stromov dala mestská časť Staré Mesto ešte v roku 2012. Dorota Kráková zo staromestského miestneho úradu vtedy pre TASR uviedla, že na nábreží sa vyrúbu len tri vzrastlé topole a zvyšok je neudržiavaná, prevažne náletová zeleň. "Keď sa má naplniť územný plán zóny Podhradie, nie je to možné bez odstránenia zelene," zdôraznila. Krajňáková dnes tiež dodala, že zámer je v súlade s územným plánom zóny, ktorý ľavé odbočenie predpisuje a s rozšírením cesty počíta.

Aktivisti podali voči rozhodnutiu Starého Mesta odvolanie. Začiatkom roka 2013 ho vtedajší Obvodný úrad životného prostredia Bratislava zamietol.

BAO tiež opäť poukazuje na zhustenú dopravu na nábreží. Okrem existujúceho River Parku a vznikajúceho Zuckermandla sa tam totiž plánuje ešte aj ďalší projekt Vydrica a druhý River Park. "Prekvapujú nás tvrdenia aktivistov, ktorí sa obávajú zlej dopravnej situácie v lokalite a zároveň nesúhlasia s úpravou komunikácie," reagovala Krajňáková.

V budúcnosti sa možno zúži promenáda ešte aj na Rázusovom nábreží a vodičom tam pribudne ďalší jazdný pruh. Pre plánované developérske projekty sa má takto riešiť už aj dnes komplikovaná dopravná situácia hlavne na križovatke smerom na Mostovú ulicu a pridať ďalší pruh má byť to najvhodnejšie riešenie. Takéto závery padli v rámci verejnej diskusie v januári minulého roka.

Zuckermandel prinesie 187 bytov, 35.000 m2 kancelárií a 3500 m2 obchodných priestorov. Projekt má byť finalizovaný po etapách, postupne od konca roka 2016 do polovice roka 2018. Podľa Krajňákovej bude objem stavieb menší a bude tvoriť iba 64 percent z toho, čo povoľuje územný plán zóny. Oproti požiadavkám platného územného plánu zóny v Zuckermandli tiež investor chce zdvojnásobiť objem zelene, dodala hovorkyňa. "V Zuckermandli zachováme takmer 1000 m2 prírodných plôch."