Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Ružinovskí poslanci začnú rokovať opäť až poobede

Na snímke starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov Dušan Pekár. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Návrh presunúť začiatok zastupiteľstva na predpoludnie odôvodňovali v októbri predkladatelia tým, že rokovania so začiatkom o 14.00 h sa často pretiahli do noci.


Bratislava 3. novembra (TASR) - Ružinovskí poslanci sa dnes uzniesli, že na rokovanie miestneho zastupiteľstva (MZ) sa budú opäť schádzať až popoludní. Presun začiatku zastupiteľstva zo 14.00 h na 09.00 h, ktorý poslanci schválili v októbri, sa tak v praxi realizoval len raz.

Poslanci zmenu zmeny schválili v bode „rôzne“, na konci takmer osemhodinového rokovania.

Návrh presunúť začiatok zastupiteľstva na predpoludnie odôvodňovali v októbri predkladatelia tým, že rokovania so začiatkom o 14.00 h sa často pretiahli do neskorých nočných hodín. Zmenu vtedy presadila tesná väčšina prítomných poslancov.

Dnes však z úst viacerých poslancov i starostu Ružinova Dušana Pekára odznela kritika na túto zmenu s poukázaním na fakt, že je v neprospech občanov, ktorí chcú na zastupiteľstve vystúpiť. "Popoludňajší začiatok umožňoval, že občania mohli na zastupiteľstvo prísť bez toho, aby si museli brať dovolenku v práci. Presunutím na predpoludnie sme im však situáciu veľmi skomplikovali," uviedol Pekár.

Nespokojnosť vyjadrovali aj samotní občania, ktorí už ráno prišli na rokovanie. K slovu sa dostali až v bode rôzne, po 17.00 h. "Čo si máme o tom myslieť, ak nie to, že vás vlastne otravujeme," položila rečnícku otázku jedna z nich.

Poslanec Patrik Guldan (bez politickej príslušnosti) tak navrhol vrátiť začiatok zastupiteľstva na 14.00 h. Martin Patoprstý (SNS) doplnil návrh o to, aby zástupcovia verejnosti mali na svoje vystúpenie priestor o 17.00 h. V hlasovaní bolo za návrh 83 percent prítomných poslancov.

Na upozornenie poslanca Jozefa Matušeka (bez politickej príslušnosti), že bude opäť prichádzať k prerušovaniu rokovaní a dodatočným termínom na dokončenie programu, navrhol Guldan častejšiu frekvenciu zastupiteľstiev s menším počtom prerokovávaných bodov. Vicestarosta Martin Pener (KDH) a poslankyňa Tatiana Tomášková (bez politickej príslušnosti) v tejto súvislosti skonštatovali, že rokovania by mohli byť časovo efektívnejšie, ak by prichádzali poslanci lepšie pripravení a v diskusii boli menej osobní a viac konštruktívni.