Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislava

Bratislavčania protestovali proti predaju PKO za jedno euro

Pohľad na budovu Parku kultúry a oddychu, archívne foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Primátor hlavného mesta dnes uviedol, že PKO je neuralgický bod Bratislavy.

Bratislava 9. decembra (TASR) – Desiatka občanov prišla na dnešné rokovanie bratislavských poslancov, aby vyjadrila svoj nesúhlas s návrhom hlavného mesta predať budovy bratislavského Parku kultúry a oddychu (PKO) spoločnosti Henbury Development, majiteľovi pozemkov pod kultúrnym stánkom. Firma má dve stavby kúpiť za jedno euro, každú za 50 centov. Tento návrh však na programe dnešného zastupiteľstva nebol. Poslanci majú o ňom rokovať až vo štvrtok 10. decembra.

Občania prišli na rokovanie s veľkým transparentnom, na ktorom bolo napísané - jedno euro pre primátora. Iní držali nad hlavami heslá "PKO je naše" či "Ivo si mimo". "PKO je miestom pre ľudí, pre ktorých je život výsadou. Už 10 rokov je nám zamedzené ho využívať. Mesto ani nebráni jeho imidž, neprezentuje jeho kvality, ku ktorým by sa už nikdy nedopracovalo. PKO je jedinečný, v Bratislave, na Slovensku i v širšom okolí," povedal poslancom jeden z prítomných Bratislavčanov. Iní zas upozorňovali, aby bratislavský magistrát informoval verejnosť včas o dôležitých veciach, ktoré sa v meste udejú. "Vypočujte si názor verejnosti a odborníkov," upozornila obyvateľka.

Miestny poslanec bratislavského Starého Mesta a aktivista Iniciatívy Bratislava otvorene Matej Vagač primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala upozornil, že nedodržuje uznesenia mestského zastupiteľstva. Taktiež, že nerešpektuje verejnú mienku, pretože prieskum realizovaný v roku 2011 má jednoznačne potvrdiť vôľu občanov ponechať PKO. Vagač taktiež uviedol, že Nesrovnal neplní ani svoje predvolebné sľuby. "Verejne ste deklarovali, že vypracujte koncept Dunajskej promenády aj s projektom PKO," povedal primátorovi Vagač.

Ako tvrdí, PKO vytvára priestor pre tisíce ľudí a náhradu, teda "maličké" planetárium, vníma ako klamstvo. "Toto je vrcholne netransparentné, hádžu sa tu milióny sem a tam," podotkol.

Reťazový protest proti predaju PKO za jedno euro vo štvrtok od 09.00 h na Primaciálnom námestí chystajú aj aktivisti z občianskeho združenia Bratislava pre ľudí.

Budovu PKO vlastní mesto, pozemky pod ňou však spoločnosť Henbury Development. Obe strany dnes vedú spor o platnosti zmluvy o spolupráci. Investor dnes vyčísľuje svoje pohľadávky voči samospráve na viac než 43 miliónov eur.

Súčasné vedenie mesta s Henbury rokovalo o budúcej podobe nábrežia, aby sa dokázali dohodnúť mimosúdne, a architekt investora tak 24. novembra verejnosti i poslancom odprezentoval návrh, kde PKO nahradil budovou planetária v tvare červenej dunajskej kvapky a mediatékou. O zachovaní kultúrneho stánku, ani len čiastočnom, sa v novej idei už nič nehovorí a z PKO majú ostať len sochy či vitráže.

Primátor hlavného mesta dnes uviedol, že PKO je neuralgický bod Bratislavy. Diskusia sa o ňom vedie už 10 rokov a stále sa predkladajú tie isté argumenty. "Výsledok je absolútna frustrácia Bratislavčanov, zdevastované verejné námestie, zničená budova a pocit agónie, že nič sa nikam nehýbe. Toto nie je spôsob, akým chceme riadiť mesto," povedal.

Nesrovnal tvrdí, že v máji od mestského zastupiteľstva dostal mandát, aby sa stretol s investorom a pokúsil sa nájsť nejaké riešenie. Výsledkom je podľa neho súčasný návrh riešenia. "Nie je pravdou, že mi dávame niečo za euro. To je len právnický jazyk. My vymieňame tú budovu za pohľadávky vo výške 43 miliónov eur, pretože to je výsledok práce mojich predchodcov. Investor si uplatňuje voči mestu 43 miliónov a keď sa mu podarí získať len polovicu z toho, tak je to pre mesto finančný kolaps," skonštatoval Nesrovnal.

Mesto je podľa jeho slov povinné sa snažiť o vyrovnanie a súčasný návrh, ktorý budú schvaľovať vo štvrtok poslanci, podľa primátora hovorí o tom, že sa investor vzdá pohľadávok za 43 miliónov eur voči mestu s podmienkou, že zostane na mieste terajšieho PKO zachovaný kultúrny atribút a priestor bude slúžiť verejnosti. "Myslím si, že ten návrh, ktorý je teraz na stole to spĺňa," dodal Nesrovnal.